bugün

son günlerin çoğunluğun bu topluluğun içinde olması.
facebook hesapları , twiter hesapları , sözlük üyelikleri vs. vs. Her gün yenisi açılarak bu çılgınlığın büyümesi..
- ' sosyal medya' . bilgisayar başında saatlerce vakit geçirmeyi sosyalleşme adı altında gösterilir.
- ' sosyal medya' en azından unuttuğumuz konuşarak anlaşma şekline bir nebze yardımcı oluyor. Aranıza monitör kablolar girsede konuşmak önemli şey.
iyi olan tarafı olsa da sahte hesaplar yüzünden insanların başı dertte.
Arkadaşa mektup yazmak , bir kahve ısmarlamak eskide kaldı. Artık dürtüyorlar ya da twit atıyorlar ;)
eşeğin amına su kaçırmış ve gerçek anlamda sosyal olmayı bitirmiş çılgınlıktır.
saçmalıktır. valla facebook'um var hiç kullanmıyorum arada götüm sıkışınca arkadaşlara mesaj atıyorum. twitter desen yok.

uludağ yeterli benim için.
her şeyi nasıl piç ettiysek bugüne kadar, sosyal medyayı da öyle piç ettik tüm dünya insanları olarak. bunu bir iletişim değil kavga aracı olarak kullandık. hakaret ettik insanlara, bok attık izi kalsın diye, en mahrem anlarını insanların tereddütsüz paylaştık. amacından sapması için maksimum çaba sarf ettik ve sonunda başardık. sözlükler de bozulmadı mı? kısmen evet ama facebook ve twitter ile kıyasladığımda, sözlük çölde vaha gibi.
Uzun süredir bu konu hakkında düşünüyodum. Artık sosyal medya bir parçamız oldu sayılır, malesef. Olan biten herşeyi ondan öğreniyoruz falan filan. Böyle iyi yanları var.. Cidden iyi mi peki?

Caps kültürü iyice yaygınlaştı. Bazıları cidden güldürürken düşündürüyor. Bazılarıysa sadece düşündürüyor, nereye gidiyoruz, ne oluyor diye. Dizi, film sahnelerinden ekran görüntüsü(ss) alıp "kırmızı şerit" üzerine beyaz yazı ile güzel şeyler yazılıyodu, gülüyoduk. Ama artık dizi/filmin yerini ne yazık ki insanların hataları, kusurları aldı. Bir insanın açığını gördükleri anda gülüp eğlenmek için ellerinden gelen herşeyi yapıyorlar. Haftalarca dalga geçilen fotoğrafları ortalıkta dolanır, insanı sokağa çıkamaz hâle getirirler.

"My boss is an asshole", yanılmıyorsam, yazılı t-shirt ile sanayideki ustasının yanında fotoğraf çekilip ustasını caps malzemesi yapan birisi vardı. Sanayideki ustalar genelde çocuklara sert davranır, sövüp yollarlar. Sen fotoğraf çekilip, gülüp eğlenebildiğin birisine sırf "fame" olmak için ve eğlenmek için niçin böyle birşey yaparsın ki?

Uzun süredir "fucking summer" yazılı amcamız da dolanıyor ortalıkta. Belki yaşından, olgunluğundan lâf etmez ama insanın bilmeyip onu takması caps malzemesi edilecek birşey olmamalı.

Sırf prim yapmak uğruna insanların açıklarını yüzüne değil yüzlere vuruyorsunuz, bu böyle ne kadar daha devam edecek acaba?

2.filme geçelim; uygulamalar:

Facebook, Twitter ve Instagram'i hariç tutup diğer uygulamalardan bahsedeyim. "çekin" ile başlayalım bari:

Swarm:
Sadece yerinizi bildirmenizi sağlayan bir uygulama. Yaptığı başka bir halt yok. Arkadaşlarınıza ben buradayım demenize yarar.

Neden popüler?
Beğenisi var. Ama bu yüzden değil. Yaptığınız her check-in için puan topluyorsunuz. O puanlar her hafta toplanıyor, en çok puanı toplayan arkadaşları arasında haftanın lideri oluyor. Böylece ben en çok gezdim gibi kendi içinizde havalanıp egocuğunuzu ferahlatabiliyorsunuz.

Snapchat:
Mesajlaşma ve hikaye bölümü vardır. Mesajlaşması biraz değişik, bir kez bakarsanız ve uygulamadan çıkarsanız o mesaja/fotoğrafa bir daha bakamazsınız. Ekran görüntüsü alırsanız karşı tarafa bildirim gider. Böyle saçma birşeyi var.

Bunun asıl işi hikaye bölümünde. Hikayeye 10 saniyeye kadar gösterim süresine sahip fotoğraflar ve bir o kadar da video eklersiniz. Hikaye bölümünün amacı "ben şunu yapıyom, şurayı geziyom, şunu yiyom" gibi şeyleri göstermek içindir. Ne yersen ye amk bize ne? insan yediği yemeği neden hikayeye ekler, onu eklemeyip başkasına gösterisini yapmayınca yiyemiyor musun? Alkış mı bekliyorsun? Örnekler çoğaltılabilir.

Olmazsa olmazı?
Tabiki puan. Arkadaşınıza attığınız ve öyküye eklediğiniz her snap için puan alırsınız, egocuğunuzu tatmin etmekten başka birşeye yaramaz.

Phhhoto:
Hayatımda gördüğüm en ama en boş popüler uygulama. Instagram'ın fotoğraflara hareket ve birkaç efekt eklediğini düşünün, al sana Phhhoto.

Olmazsa olmazı?
Tabiki de beğeni..

Periscope:
Başlarda güzeldi, sohbet veya yaşanan önemli bir olayı, olay yeri yakınlarından öğrenmemizi sağlıyordu. Şuan daha çok memme/poppo amaçlı kullanılıyor. Kız yayınları saniyeler içinde binlerce izleyiciye ulaşıyor. Bir keresinde birine denk geldim, yayıncı kız:
"ayyy daha hiçbişi yapmadım, 6k, inağnmıyoruğmmm :O" Ya bu kadar iticilik, bu kadar rezillik olmamalı. Ses tonu falan iğrençti, ego insana neler yaptırıyor, rezillik.

Olmazsa olmazı?
Kalp. Yayında ekrana her dokunuşunuz kalp olarak sayılıyor. Kalbi çok olan havalı oluyor, yersen.

Notlar:
-Androyik için, eğer konum servisi ve mobil veri açıksa Swarm sürekli konumunuzu takip eder.
-Hayat egoların üzerine kurulu. Dikkat edin, hepsi insanların egolarını tatmin eden uygulamalar. Hep böyle birbiriyle yarışa sokan, kendisini daha yüksek yapmaya "çabalattıran" uygulamalar. Malesef çoğumuz da bunların peşinde sürüklenip gidiyoruz..
Yazini bastan sona okudum, bu tarz konulara deginen birilerinin olmasi guzel. Sosyal medya dedigimiz o siteler ve uygulamalar insanin ozelini tamamen sifirlayan mecralar. Kullanmaya icin hic sorun yoktur ama kullananlar bir sure sonra delirmis gibi olur. arkadaslarla Bulusmaya gittiginde cogunlukla herkes tele gomulu olur ve foto cekilip instagramda paylasmak icin muhabbet gecer sadece resmen. Bunlarin icinde en tehlikelisi yer bildirimi bence. Internet kirli bi ortam her turlu pislik var. Bi kizi ele alayim. Guzel diyelim face de popi olmak icin her teklifi kabul ediyor sonra fotolar atiyor farkli farkli. O ekledikleri arasinda maalesef ki sapik cikiyor ve kizin yer bildirimlerinden nerelere gittigini, hangi saat nerede oldugunu ogreniyor. Sonra vay o kizin haline. Ornekler daha cogaltilir ama kisaca sunu diyim ki insan ozeline sahip cikmali herkesin gozunun onune sermemeli.