bugün

SONAR'dan son seçim anketi
SONAR Araştırma şirketi tarafından yapılan bir araştırmaya göre AKP'nin oyları düşerken MHP ve CHP'nin oyları yükselecek...
Ankete göre bugün seçim olsa AKP yüzde 29.5, CHP yüzde 27.11, MHP yüzde 20.41 oranında oy alıyor.

SONAR Araştırma Şirketinin 3-13 Ocak tarihlerinde yüz yüze anket yöntemi kullanarak yaptığı araştırma, istanbul, Ankara, izmir, Adana, Antalya, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mersin, Samsun ve Van illerinde farklı ekonomik ve yaş gruplarından tesadüfi yöntemle seçilen 3 bin kişiyle gerçekleştirildi. Araştırmanın hata payının yüzde 1,73 olduğu belirtiliyor.

Araştırmada birleşik oy pusulası kullanılarak kararsızların payının düşük olmasının sağlandığı ifade ediliyor. SONAR'ın birleşik oy pusulasında alfabetik sıraya göre AKP, BDP, BBP, CHP, DP, DSP, Hak ve Eşitlik Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, işçi Partisi, MHP, ÖDP, Saadet Partisi, TKP, Türkiye Partisi seçenekleri yer aldı.Buna göre kararsızlar ve görüş belirtmeyenlerin dağıtılmamış haliyle AKP yüzde 28, CHP yüzde 25.73, MHP yüzde 19.37, BDP yüzde 5.96, SP yüzde 5.19, DP yüzde 3.89, DSP yüzde 2.86, BBP yüzde 2.1 oranında oy alıyor. Araştırmada diğer partilerin oy oranı toplam yüzde 1.8, kararsız oy oranı ise yüzde 5.1 çıktı.Kararsızlar ve görüş bildirmeyenler dağıtıldığında ise oy oranları şöyle:AKP yüzde 29.5, CHP yüzde 27.11, MHP yüzde 20.41, BDP yüzde 6.28, SP yüzde 5.47, DP yüzde 4.1, DSP yüzde 3.02, BBP yüzde 2.21, diğer yüzde 1.9.

-EN ÖNEMLi SORUN iŞSiZLiK VE PAHALıLıK-

Araştırmaya göre halkın büyük çoğunluğu Türkiye'nin en önemli sorununun işsizlik ve pahalılık olduğunu düşünüyor. Araştırmaya katılanlara birden fazla cevap verebildikleri "Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" sorusu sorulduğunda yüzde 69.73 oranında "Ekonomik sorunlar/pahalılık" yanıtını verilirken yüzde 67.7 oranında da "işsizlik/istihdam" denildi. Kürt açılımının en önemli sorun olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 35.4 oldu.Katılımcılara "Önümüzdeki 6 ay içerisinde kendi ekonomik durumunuzun nasıl olacağını düşünüyorsunuz?" sorusu sorulduğunda ise yüzde 36.66 oranında "Bugünden daha kötü", yüzde 32.67 oranında "Bilmiyorum", yüzde 20.68 oranında "Bugünden daha iyi", yüzde 9.99 oranında da "Aynen böyle kalacak" yanıtı alındı.

AKP DÜŞÜŞTE, CHP PEŞiNDE
Buna göre kararsızlar ve görüş belirtmeyenlerin dağıtılmamış haliyle:
AKP yüzde 28,
CHP yüzde 25.73
MHP yüzde 19.37
BDP yüzde 5.96
SP yüzde 5.19
DP yüzde 3.89
DSP yüzde 2.86
BBP yüzde 2.1 oranında oy alıyor.
Araştırmada diğer partilerin oy oranı toplam yüzde 1.8, kararsız oy oranı ise yüzde 5.1 çıktı.

Kararsızlar ve görüş bildirmeyenler dağıtıldığında ise oy oranları şöyle:
AKP yüzde 29.5
CHP yüzde 27.11
MHP yüzde 20.41
BDP yüzde 6.28
SP yüzde 5.47
DP yüzde 4.1
DSP yüzde 3.02
BBP yüzde 2.21
diğer yüzde 1.9.

http://www.haberform.com/...nar-secim-anket-42379.htm
en düşündürücü kısmı ankete katılanların %32.67'sinin 6 ay sonra nedere olacağını kestiremiyor olması. %36.66'sı da karamsar. sanırım polyanna gözlüklerini çıkarmamız gerekiyor artık.
zaten akp iktidarın elinden kayacağını anladığı için son zamanlarda askere, muhalefet ve yargıya böylesi saldırıyor ve öfke kusuyor ya.
herzamanki gibi kaos yaratıp, ortamı gerip bu süreçten ekmek yemek istiyor.
tabii bunu yaparken yine mazluma yatma çabasındalar.

asıl önemli olan 1 veya 2 ay sonra yapılacak ankettir.
eğer sonuçlar ortalama olarak bu oranda kalırsa tek diyeceğim güle güle akp
vay be ankete bak dedirten anket. insanlar anket yaparken siyasi düşüncesini ankete nasıl ilave ettiğini gözler önüne seriyor. türk insanlarını saf mı zannediyorlar, anlamak mümkün değil... anketin sonuçlarını yorumlayalım...

en önemli sorun işsizlik ve pahalılık demiş ve bu ülkede daha önce iktidar olup binlerce işsiz yaratan, pahalılık yaratan krizlere imkan tanıyan partilere oy vermeyi düşünmüş, hem de bu partiler zamanında enflasyon oranlarını, işsizlik patlamalarını unutuldu zannetmiş. herşeyi boşverelim. bu partilerin işsizlik ve pahalılık konusunda günümüzde ne gibi bir muhalefetleri var? ne gibi bir programları var? koca bir hiç. işsizlik ve pahalılık en büyük sorunken bu konuda hiçbir somut önerisi, programı olmayan muhalefetin oylarını yükselttiğini iddia etmek tamamen kendi içinde çelişir. belki yeni bir partinin umut olduğu iddia edilseydi daha tutrlı olurdu. fakat anket siyasi nitelikli olunca eskilere iktidar karşısında destek vermek amaçlanıyor.

yarın seçim olsa böyle anketlerle yanlış değerleri masa başında yazanlar halkın tutarsız davrandığını, halkın aptal olduğunu iddia edecekler. çünkü onlar yanlış yapmaz. bu tür eğilimlerini yaptıkları anketlere yansıtanlar yarın sonuçlar farklı çıkınca halkı balık hafızalı olduğunu, gündem değiştirilerek akp'nin destek sağladığını iddia edecekler. hatta elektrikleri kestiğini bile iddia eden gerzekler çıkacaktır. elektrik kesilse zaten akp'ye her fırsatta karşı çıkan yüksek yargıının uzantısı yüksek seçim kurulu gerekeni yapmaz mıydı? biz bu oyunu her zaman gördük. anketler yapılır, yapılır. seçim sonuçlarıyla uyumsuz olunca son zamanlarda olan bir kriz bahane edilir. fakat bu türkiye her gün bir kriz yaşayan kaos içinde bir ülke. halk da bu kaosla yaşamaya alışmış ve safını çoktan seçmiş. krizler görüşlerini önemli ölçüde değiştirmesine yol açmıyor. işsizlik ve pahalılık halk için gerçekten en önemli sorun. fakat muhalefet partileri bir gün olsun bu işsizliği, pahalılığı şöyle çözeceğiz demediği ve geçmişte büyük sabıkaları olduğu için bu konudan oy devşirecek kapasitede değiller.

insanların kaoslarla, krizlerle, fikirlerini değiştirmediği bir ülkede yaşıyoruz. kaç insanın hükümet karşıtı bir eyleme katıldığını görüyorsunuz? 12000 kişiyi etkileyen dolaylı olarak 50-60 bin kişiyi etkileyen bir tekel olayında bile o kadar desteğe rağmen eylem yapanlar 300-500 kişi. karşılarında ise onları eleştiren milyonlarca insan var. normalde insanlar işçinin yanında destek olmaz mıydı? sendikalar bile sırf işçilerine şirin görünmek için destek vermek zorundalarken adam gibi grev düzenlemediler.

neyse ben ne dersem diyeyim. insanların siyasi görüşü o kadar kemikleşmiş ki dediklerim doğru olsa da yanlış olsa da aynı oyu alacağım. sadece hangi partili olduğum önemli. oy verenler hangi partiden olduğumu varsayıp verecekler. aynen genel seçimlerde olduğu gibi.

gidin eski seçim sonuçlarına bakın. seçimlerde hep muhalefetin oyunu artırdığı iddiası var. fakat sonuçlar hiç seçim öncesi beklenen gibi değil. yalan yanlış yazıp sonra o değerler çıksın diye umut etmek da tam bir ahmaklık. benim sorunum o değil. seçimler olduktan sonra halkı suçluyorsunuz. diyelim bir hafta sonra seçim oldu ve akp % 37 oy aldı. diyecekleri tam olarak şöyle; halk yargının iktidara baskı yaptığını düşündü, akp böyle yansıttı, kendini mağdur gösterdi, oylarını artırdı. halk geçmiş 4 seneyi hemen unutmakla, balık hafızalı olmakla suçlanıyor. oysa suç tamamen halkı yanlış anketlerle farklı gösterenlerin.
daha düne kadar sonar'ın anketini alkışlayanların şimdi anketi beğenmedikleri için bok attıkları araştırmadır.
(bkz: akp ile dansöz arasındaki farklar) *
akp nin oyu normal gibi duruyor da chp biraz şişirilmiş olabilir ama herşeye rağmen keyfimizi yerine getiren anket.
geçen seçimleri hemen hemen bilen ankettir ve bizi mutlu etmişdir dahada mutlu edecekdir.
(bkz: anketlerde yaşıyor bazı ibneler)
bu anket akp'liler için tek bir yola çıkar.
o da; (bkz: yüce divan)
akp'nin yavaş yavaş bavulunu toplaması gerektiğini öngören ankettir.
zamlar, ekonomik rezalet, ülkedeki huzursuzluk ve kaos, akp'nin gırtlağı aşan pislik ve yolsuzlukları, akp'nin muhaliflere kansız demesinden sonra bu anketin düşeceği kesindir.

ha hala kansız lafına rağmen akp diyen varsa, demek cidden ortada kansız birilerin olduğuna inanmaya başlayacam. çünkü bu rezil lafa tepki göstermeyen kişilerin adını ben değil siz koyun.
zira halkına bu kadar hakaret eden bir partinin, iktidarda kalması, bu ülkeye en büyük hakarettir.
seçim öncesi anketlerde temsili olarak akp nin yenilmesi sayesinde muhalefetin gazını alma operasyonu gibi geliyor. en azından biri özellikle yapmadıysa da oluşan bu. şimdiye kadar hangi ankette akp kazandı ki? sakin olmak lazim. ankete göre yüce divan filan..
geçen yerel ve genel seçimlerde belli başlı anket şirketlerinin tahmini yüzde 2-3 hata payı ile tutmuştu.
ve bu anket şirketlerinin bu sene yaptıkları her ankette akp düşüşte ve yüzde 30 civarındadır.
yani teorik olarak ve istatistiki bilgilere göre bir seçim olsa ortalama olarak yakın sonuçlar çıkacaktır.
pek tabii akp yine elektrikeri kesip * *, seçim sistemi bozuldu demezse.
ha pek tabii anketler ile yola çıkılmaz.
ama en azından bir veri verir insana ve bilgi verir.
zaten bu yüzden olsa gerek akp cephesi ve tayyip sinirden bir hal olmuşlar.
zira son aylarda alayında öfke, sinir, kontrolsüzlük almış başını gidiyor.
bu gidi durumlar genelde korkuda olur. (bkz: yüce divan) *
30 kasım 2009 seçim anketi sonuçları. bir ayda ne kadar çok fikir değiştirmiş insan değil mi?
yoksa birileri yalan mı söylüyor?

her seçim sonucunda anketlerden %2-3 farklı çıkıyor diyenler önce kendi beğendikleri anketi savunup ardından gerçek çıkan anketi örnek vermenin de ikiyüzlülük olduğunu anlasın. sonar'ın önceki seçim ve seçim anketlerinde tutarsızlığı nedeniyle yok olan itibarını da bir zahmet araştırıp okusun. akp % 47 oy aldığında sonar anketlerinde en fazla % 40 gösterebilmişti...

sonar'ın kasım ayı anketi;
AKP yüzde 24.35,
CHP 16.15,
DYP 11.69,
MHP 11. 49,
DSP 7.81,
GP 4.61,
ANAP 4.41,
DTP 3.73,
SHP 1.84,
Diğer 2.72 ve
kararsızlar 11. 83 olarak sıralandı

konsensus'un kasim anketi;
AK Parti: % 38.9
CHP: % 22.2
MHP: % 16.7
DTP: % 5.5
SP: % 4.6
DP: % 3.3
DiĞER: % 8.8
DSHP: % 2.2
BTP: % 2

not: önceki seçimler ile en tutarlı sonuçlar veren şirket konsensus olmuştur. seçim öncesi bu kuruluşa atmadık bok bırakmayanların seçimden sonra geri adım attığını görmedik. sadece halkı kendi anketleriyle tutarlı karar vermedikleri için suçladılar.
ankette bile bölünmüş bir ülkeyiz biz. kimse anketi bile kabul etmiyor. desteklediği partinin oyunu düşük gösteren anketi kabul etmiyor kimse. aksine, desteklediği partinin oyunu yüksek göstereni baz alıyor sadece.

işte yanlışımız burada başlıyor maalesef. takım destekler gibi parti destekliyoruz. gerçekler umrumuzda değil. yeter ki bizim partimiz kazansın. böyle birşey olabilir mi ya? amaç ülkenin kazanması olmalı. parti neymiş? akp, chp, mhp çeker gider birgün. önemli olan türkiye cumhuriyeti'dir. objektif bir şekilde her partiyi eleştiremezsek bunun kime ne faydası var?

muhafazakar diye bir parti mi desteklenir? atatürk'ün kurduğu parti diye de desteklenmez elbette. simgesi bozkurt diye de desteklenmez partiler. önemli olan ülke için ne yaptıkları ve ne yapabilecekleridir.

burada bir suçlu daha var tabiki. yine siyasiler! birileri kendi anket şirketlerini oluşturup kendisini ve halkı kandırma yoluna gidiyor. bari burada dürüst olun insaf yahu!

edit: yuh be arkadaş! ne dedim de eksiliyorsun? akp'ye mi dil uzattım chp'ye mi mhp'ye mi? bunu da mı muhalif sayıyorsun kendine.
kimsenin anketten anlamadığını gösterir. insanların fikirleri günü gününe gelişmelerle o kadar çok değişiyor ki. 1 ayda bu kadar değişir mi diyenler var. değişir elbette. büyükanıt'ın ifadelerinin değiştirdiği gibi değiştirir. habur'dan 3 gün sonra insanlara fikirlerini sorsalardı sanıyorum yüzde 10 filan çıkardı akp. bazı olaylar etkiliyor insanların fikirlerini. bu uzun vadede nasıl etkiler onu seçim zamanı göreceğiz.

bunun farkında olan partiler seçime yakın ne maymunluklar yapacak onu da göreceğiz. ülke iyice karışacak seçime doğru.