bugün

7 yıldır sigara kullanan bir insan olarak fark ettiğim döngüdür. Bu 7 yıllık süreçte, sigaraya 6 defa zam getirildi. Örneğin, Muratti 5.5 lirayken 6,5 lira olduğunda, hepimiz galeyana gelmiştik. Artık sigara içemeyeceğimizden, tütüne geçme gerekliliğinden konuşuyorduk hep. Aradan 10 gün geçti ve biz alıştık. Artık sigara 6.5 liraydı bizim için. Aradan yıllar geçti, 9 lira olan ve bizim yine rahatça aldığımız muratti, 10 lira oluverdi. Bazı espriler bile yapıldı, artık para üstü derdi yok, ver 10 lirayı al sigaranı diye.

Şu anda ise, 11 lira oldu. Ve artık biz konuşmayı, isyan etmeyi, hatta dalga geçmeyi bile unuttuk. önceden, "sadece zenginlerin kanser olabileceği bir dünya yarattılar" diye espriler yapan bizler, önceden 10 gün olan kanıksama süremizi saatlere indirgedik. Bir paket muratti, bizim için artık 11 lira.

Evet biliyorum, hiçbir ülke sigaradan kar edemez. Sigaradan alınan vergiler, sigara yüzünden yapılan sağlık harcamalarının 1/4'i bile değil. Fakat, sigaraya her gün bir fitre bedeli vermek, insanları sigara almaktan alıkoymuyor! Memleketin %48'ini oluşturan tiryakileri çok daha ağır bir strese ve bunalıma sürüklüyor.

En azından, yerli sigaralar -tabi hala varsa- bu vergilendirmenin dışında tutulmalıdır. Dünyanın en büyük tütün üreticilerinden biri konumundayken, yabancı sigaralara milyarlarca dolar ödemezsek şayet, sağlık harcamalarımız için gereken finansmanı da bir nevi sağlamış olmaz mıyız?