bugün

türkiye ekonomisi'nin 2008 küresel krizde yaşadığı durumdur.

türk sanayisi'nin 2009 yılında sanayi üretimi rakamları aylar itibarı ile

ocak : -%21,3

şubat: -%23,8

mart : -%20,9

nisan : - %19,0

mayıs: - %17,4

haziran : -%9,7

temmuz: -%9,2

ağustos:- %6,3

eylül : - % 8,6 daralmıştır

ancak türk bankacılığı ocak - eylül döneminde yüzde 41 net kar elde etmiştir.
batan geminin mallarına el koymasından olmasındır.
halkın çoğunun bankalara olan borçları nedeniyle tüketim azalması sonucu oluşan tablodur. Tüketim azalınca üretim de azalmış oldu. Bankalar kar üstüne kar yapsın. işsizlik,imalat azalması önemli değil. yazık
(bkz: ekonomi sayfası)
dünyada durum bankaların da daralması, kapanması şeklinde felan tezahür edebilmiştir. biz biraz daha iyiyiz bu konuda.
saldım çayıra mevlam kayıra politikalarının bir sonucudur. sanayinin arkasında bir devlet politikasının olmaması, buna mukabil bankaların zararını tüm ülkenin ödemesinin bir neticesi olarak karşımıza çıkmış tablodur. krizleri hep bankacılık sistemleri çıkarmıştır ama krizlerin faturalarını hep sanayi sektörü, çalışlanlar ve tüketici ödemiştir.
bankaların başkalarının parasını başkasına borç vererek haksız kazanç elde etmesi sonucu sanayi kuruluşlarının emeklerinden hisse kaparak onları sömürmesidir. çok basit bi mevzu aslında; üretici kredi çeker, faizini ödeyebilmek için daha çok çalışır ve banka bu emeğin bir kısmına el koyar. aldığı borçları ödeyemeyen sanayiciler ise batar.
(bkz: what a wonderful world)
ekonomi yönetiminin sanayi için yaptığı çalışmaların verimsizliğini gösteren durumdur.
sanayinin dış ticarete bağlı olarak bir küçülme yaşaması buna mukabil, bankaların türkiye'nin uyguladığı düşük kur- yüksek faiz politikasından faydalanmasıdır.

bunun yanında, türk bankaları, boyutları itibariyle küçük olduklarından, uluslararası finans piyasasında etkin değildirler, bu nedenle de buralarda oluşan krizlerden "doğrudan" etkilenme olasılıkları düşüktür.