bugün

Bu deneyde 2 birbirine benzer kadın anketörlük yapmakta , biri sallanan bir köprüde diğeri normal bir köprü de. anketör kadınlar anketin sonunda telefon numaralarını verirler. erkeklerin önemli bir çoğunluğu sallanan köprüdeki kadına aşık oldukları için geri dönüş yaparlar. normal köprüdeki hanıma dönüş oranı çok azdır. sallanan köprüde yaşanan korku sırasında erkekler uyarılmayı kadından dolayı olduğuna yoruyor ve orada anketörlük yapan kadın gözlerine çekici geliyor ve hatta aşık oluyorlar. bu kanıtlanmış durum içinde çekici kadın ile erkek geçen korku filmlerinde karaktere duygu beslememize ve filmin sürekleyici geçmesini sağlamasından tutunda , sevgiliyi korku filmlerine götürmek suretiyle biz bile kullanılıyoruz.

hatta bu durumla ilgili bir fıkramsı bile vardır.

günün birinde bir öğretim görevlisi profesörüne biz kızı sevdiğinden fakat kızı kendisine aşık edemediğinden bahseder. profesörde köprü deneyinden bahseder ve şöyle bir plan kurarlar : bizim öğretim görevlisi kızla randevuya çıkacak randevu sırasında at arabasına binecekler ve at arabacısıyla önceden anlaşılıp hızlı ve tangır tungur gitmesi sağlanarak kızın korkmasının ve kızın böylece bizim ö. görevlisi elemana aşık olması sağlanmak istenir. sonra randevu günü gelir plan tıkır tıkır işler at arabasına binerler at arabası son sürat gider kız korkar bizim eleman kıza sarılır vesaire. 3-5dk kıza korku yaşattıktan sonra at arabası durur ve kız arabadan inip bizim elemanın kulağına der ki ' at arabacısını gördün mü ne kadar yakışıklıydı '

--spo--
art aron'ın deneyine göre, sıradan ama düzgün görünümlü bir kadın biri sallanan bir köprüde, diğeri de sağlam bir köprüde olmak üzere erkeklerle anket yapıyor.
anketin ardından, anket sonuçlarını merak ederlerse aramaları için telefon numarasınıda veriyor. doğal olarak erkeklerin çoğu kadınla tekrar görüşmek için bu fırsatı kaçırmıyor ve kadını arıyor. ancak ilginç olan, arayanların yüzde sekseninin asma köprüde anket yapılan erkeklerden oluşması.bunun nedeni nasıl açıklanabilir?
sallanan asma köprü alışılmadık dışsal bir durum yaratıyor ve beyin buna bir sebep araken karşısına iki seçenek çıkıyor: ya kadın ya köprü. durumdaki çok yönlülük algıda bir yanılsamaya yol açıyor, sonuçta erkekler yaşadıkları uyarılmayı köprüde karşılaştıkları kadına yoruyorlar ve kadını normal koşullarda bulacaklarından daha çekici görüyorlar.
araştırmacılar, beynimizde oluşan ve geriye dönük olarak hilerin takasına yol açan bu duruma "uyarılma transferi" diyorlar. aron yaptığı araştırmalara dayanarak ilişkilerin %15'nin bu şekilde kurulduğunu söylüyor. çiftlerse bunu ilk görüşte aşk demeyi tercih etselerde.(alıntının kralı)
--spo--