bugün

(?-1735) Bir divan şairi olan Râşid daha çok kendi adını taşıyan tarihi ile anılır. istanbul'da doğduğunu biliyor fakat doğum tarihini bilemiyoruz. Malatyalı Mustafa Efendi'nin oğludur. iyi bir öğrenim gördü. Müderrislik, kadılık ve elçilik (iran'da) görevlerinde bulundu. 1714'de Nâimâ'dan boşalan vakanüvisliğe tayin edildi.
Râşid, Nâimâ Tarihi'nin devamını yazdı. Yani, 1660'tan 1722'ye kadar geçen olayları anlattı. Fakat Nâimâ gibi eserinde sosyal meseleler üzerinde durmamış, anlattığı devrin sosyal hayatını ve insanlarını tasvir etmemiştir. Yalnız saray düğünlerini oldukça ayrıntılı olarak anlatır.
Hekimoğlu Ali Paşa zamanında Anadolu Kazaskeri olan Râşid, 1735te bu vazifedeiken ölmüştür. 'Râşid Tarihi', birincisi 1740'ta üç cilt halinde, ikincisi 1865'te 5 cilt halinde olmak üzere Arap harfleriyle iki defa basılmıştır.
Râşid'den
"...Düşmeni din üzerine hücumda ne vech ile tertibi umur ve Tuna ve Sava nehirlerinin kangısından ubûr olunmak makul ü münasib idigin müzakereleri içün ihtida Sadrazam Elmas Mehmed Paşa ve badehu padişah-ı gayret penâh hazretlerinin huzurlarında akd-ı meclis-i müşavere olundukta...
*
(Rüşd. den) Hak dinini kabul eden, doğruya giden, rüşde erişmiş olan. * Akıllı.
(Rüşd. den) Hak dinini kabul eden, doğruya giden, rüşde erişmiş olan. * Akıllı.