bugün

orhan bey'in bursayı alması üzerine bizans imparatoru III.andronikos'un hazırladığı orduyla orhan bey'in birlikleri palekanon(eskihisar)da karşı karşıya geliyor.1329 da olan bu savaş orhan bey'in galibiyetiyle sonuçlanıyor.bu savaş ilk defa bir osmanlı beyi ile bizans imparatorunun karşı karşıya gelmiş olması açısından önemlidir.babası osman'ın vasiteyi olan bursayı aldıktan sonra 1331 de izniğide yine babasının vasiyeti üzerine alıyor.1333 de ise bizansla bir anlaşma imzalayarak aldığı yerlerdeki hakimiyetini bizans onaylattı.bu anlaşma osmanlının tanınması ve osmanlının diplomasi tarihi açısından önemlidir.

not:maltepe yanlıştır yapılan araştırmalar sonucu eskihisar olduğu bulunmuştur.
(1329)
kocaeli yarımadasındaki kandıra, aydos, samandıra, karamürsel gibi kalelerin alınarak izniğin kuşatılması bizansı harekete geçirmiştir.
maltepe mevkiinde bizans ve osmanlı kuvvetleri karşı karşıya geldiler. savaş osmanlıların üstünlüğüyle sonuçlandı.
bu savaşla;
anadolu'da bizans'ın etkinliği sona ermiş,
iznik yeniden kuşatılmış ve şehir teslim olmuştur (1331),
gemlik ve izmit'in fethinin önü açılmıştır. daha sonra 1331 yılında gemlik 1337 yılında izmit fethedilmiştir.
bu gelişmelerden sonra kocaeli yarımadası tamamen osmanlı egemenliğine girdi. iznik bir süre osmanlı devletine başkentlik yaptı.
Orhan bey döneminde iznik'in kuşatılmasının ardından bizans kuvvetlerinin osmanlı kuvvetlerini geri püskürtmek için yaptığı savaştır. Osmanlı askerlerinin uyguladığı hilal taktiği ile savaş kazanılmış, kısa süre sonra da iznik teslim olmuştur. Palakanon savaşı bazı tarih kitaplarında maltepe savaşı olarak da geçmektedir.
(bkz: maltepe savaşı)

körfez hakimiyeti için yapılan savaş.
Osmanlıların Kocaeli Yarımadasındaki fetihleri ve iznik'i kuşatmaları sebebiyle 10-11 Haziran 1329 tarihinde Bizans imparatoru III. Andreanikos ile Osmanlı hükümdarı Orhan Bey arasında yapılan muharebedir.
savaşın içeriği genel anlamda doğru fakat ismi yanlış yazılmıştır. Palekanon değil Pelekanondur. Doğu Roma imparatoru 3.andronikos ile basit bir türkmen beyi olarak görülen orhan bey arasında olmuştur. Gebze yakınlarında 10 haziran 1329 yılında gerçekleşen savaşta doğu roma imparatoru dizinden yaralanmıştır ağır kayıplar veren doğu roma geri çekilmek zorunda kalmış türkler geri çekilen birliklerle 11 haziranda filokrene adıyla anılan sahildeki kalede yeniden çatışmış imparator güçlükle gemiye binip istanbula kaçabilmiştir. bu mücadele osmanlılara iznik ve izmit yolunu açarken, Orhan beye de gerek tebaası gerekse diğer türkmen beyleri arasında büyük bir şöhret kazandırmıştır. Nitekim bu başarının sonucu olarak 2 mart 1331 de iznik de zapt edilmiştir. iznik vaktiyle 1204 teki latin işgali sırasında doğu romalıların yeni başkenti olmuş önemli bir şehirdi. Burası türkmenlerin zihninde anadolu fatihi kutalmışoğlu süleyman şahın vad ettiği kutsal bir hedef olarak uzun yıllar kalmıştı. Bu önemli merkezin düşüşü türkmen dünyasında büyük bir yankıya yol açtı durumu kabullenen doğu roma imparatoru 1333 te orhan bey ile anlaşmak zorunda kaldı. Bitinya (Bursa/izmit kesimi) bölgesinde elinde kalmış bir kaç şehir için haraç vermeyi kabul etti.
orhan bey'in bizans'a karşı başarılı bir savaş stratejisi izlediği savaş.