bugün

bir grup ingiltere'li bilim adamının saygın bir tıp dergisi olan lancet'ta yayınladıkları araştırmaya göre özelleştirme oranlarının yüksek olduğu ülkelerde ölüm oranları diğer ülkelere oranla daha yüksek olduğu ortaya çıktı. bu konuda özellikle doğu avrupa ülkelerini seçen bilimadamları bir anda değişen ekonomik kuralların hayat standartlarında ciddi bir değişim yarattığını ve bunların sosyal sorunlara neden olduğunu belirtti.

araştırmada sosyalist ekonomiden kapitalist ekonomiye geçen ülkeler arasında bir araştırma yapıldı. bu ülkelerde bilindiği üzere sosyalizm sonrasında pek çok sosyal sorun ortaya çıkmış erkek ölümlerinde artış ve alkolizm gibi kimi sorunlar gözlemlenmişti. araştırmacıların sonuçlarına göre özelleştirmelerin doğurduğu sıkıntıların ölüm oranlarında ve alkolizmde doğrudan bir etkisi ortaya çıktı. özellikle bugün polonya, letonya gibi eski sosyalist ülkelerde erkek ölüm oranları sosyalizmden sonra inanılmaz derecede artmış, yaşam standartları düşmüştü. araştırmada ayrıca sağlık hizmetlerindeki özelleştirmelerin sağlık standartlarını arttırması bir yana düşürdüğü ortaya çıkmıştır. diğüer yandan arnavutluk, slovenya gibi ülkelerde özelleştirmeler daha süreye yayılarak yapılmış ancak buradaki ölüm oranlarındaki artışta ciddi bir oranda gerçekleşmişti.

özelleştirmelerin insan sağlığına etkisi son dönemlerde araştımacıların ilgisini çekmektedir. ekonomide piyasaya tanınan olanakların refah ve mutluluk yerine sosyal sorunlara neden olduğu batı avrupa ülkelerinde de gözlemlenmiş olması, özelleştirmelerin hangi düşüncenin ürünü olduğunu gösteriyor. hantallığa elveda diyenler sanırım insanlığa elveda diyorlar.
(bkz: sağlık hizmetlerindeki özelleşme)
sscb'nin dağılmasının ardından rusya ve doğu avrupa ülkelerindeki sosyal bozukluklar, özelleştirmelerin teorik olarak kötü bir şey olmasından değil, bu ülkelerde piyasa ekonomisinin kurallarının iyi çizilememesinden yani iyi bir hukuk sisteminin olmamasından kaynaklanmaktadır. zira bu ülkelere göre çok daha iyi hukuk sistemlerine sahip serbest piyasa ekonomileri ortalama ömür sıralamasında dünyada ilk sıralardadır. örneğin bu süre abd ve batı avrupada 77-78 yıl japonyada 82 yıldır.

http://www.ntvmsnbc.com/news/288891.asp
araştırmanın sonunda batı avrupa ülkelerindeki sağlık hizmetlerindeki veriler ele alındığında bir kez daha kendini hissettiren hadise olmakla beraber özelleştirmelerin ölüm oranlarını hızlı bir biçimde arttırmasına dair genel bir kıyaslama yapmak için iki ayrı ekonomik sistemi yaşamış olan ülkelerin seçilmesi kontrollü bir deney için zaruridir. üstelik bunu yaşamış ülkeler arası kıyaslamak yapmak doğru sonuçların vermesini de sağlayacaktır.