bugün

Kimi kaynaklarda çukurcuk korozyonu da denilen bölgesel bir korozyon türüdür. Korozyon sonucu metal yüzeyinde delikcikler ve çukurcuklar oluşur. Daha çok pasifleşebilen metallerde görülen oyuklanma korozyonunda metal kaybı az olmasına rağmen malzemenin mukavemeti önemli derecede düşer. Dar bölgelerde yoğunlaştığından bölgesel korozyon türüdür. Özellikle tane sınırlarında Cl- iyonları nedeniyle meydana gelir.
görsel

Metal yüzeyindeki film tabakası bir yerde tahrip olduğunda, bu bölgeden oluşacak Me(+2) iyonları sayısı artacağından iyonların yük değeri bozulacak ve bunu dengelemek adına Cl- iyonları oyuğa girecektir.
MeCl + H2O = Me(OH)- + HCl
reaksiyonu ile hidroklorik asit oluşacak ve asidik durumda korozyon hızı artacağından oyuk büyüyecektir. Havalandırılmış deniz suyu, oyuklanma korozyonunun meydana geldiği ortamlara iyi bir örnektir.

Çekirdeklenme ile başlar, büyümesi otokatalitiktir. (Kendiliğinden başlar ve ilerler) Meydana gelen oyuklar; metal cinsine, artan sıcaklığa ve pH'a bağlıdır. Engellenmesi açısından alınabilecek önlemler olarak;

- pH'ı arttırmak,
- Alaşım elementi ilavesi (Cr,Mo),
- Katodik koruma,
- Çözelti akış hızını arttırma söylenebilir.