bugün

tam adı "osmanlılar ve afrika talanı - Sahra'dan Hicaz'a imparatorluk ve Diplomasi" olan kitap. yazarı mostafa minawi.

kitabın tanıtımından kısa bir alıntı:

--spoiler--
Osmanlılar ve Afrika Talanı, Osmanlı imparatorluğu’nun emperyalizm çağındaki yayılmacılık gayretlerini ele alan ilk çalışma. Okuru II. Abdülhamid’in iktidarının ikinci yarısında istanbul’dan Berlin’e, doğu Sahra’ya, Çad Gölü havzasına, Hicaz’a ve sonra yeniden istanbul’a götüren kitap, Osmanlıların giriştiği “yeni” türden bir rekabetçi emperyalizm denemesine ve bu stratejinin kıtalar arası sonuçlarına eğiliyor.

Mostafa Minawi, daha önce kullanılmamış arşiv kaynaklarına dayanarak, Osmanlıların Berlin Konferansı’na (1884-85) ve Afrika’da cereyan eden şiddetli sömürge kapma yarışına katılımının, bir zamanların kudretli dünya imparatorluğunun kendi kendisini yeniden icat etme çabasının bir parçası olduğunu gösteriyor. Bunu yaparken 19. yüzyıl sömürgeciliğinin parametrelerini Osmanlı imparatorluğu’nu da içerecek şekilde yeniden tanımlayan Minawi, Avrupa güçlerinin değişimin küresel sahnedeki tek faili olduğu ve Şark Meselesi’ne çözüm aramakla sadece onların ilgilendiği algısına karşı çıkıyor.
--spoiler--
Osmanlı imparatorluğu'nun 19. yüzyılın son çeyreğinde ve 20. yüzyıl başlarında Afrika'daki yaşadığı süreçleri, sorunları ve politik yaklaşımlarını incelemek açısından güzel bir kaynak kitap.