bugün

islam dininin koyduğu ahlak kuralları ve islam yapısı ile türk töresinden oluşan toplum düzeni dışında değerlendirilmesi mümkün olmayan, kesin yasaklar olan içki, kumar, fuhuş üçlüsünü tamamıyla dışarıya iten hayattır.

esas itibarıyla, eğlence ve seyirlik oyun ve toplumsal olguların dışa vurulduğu anlar olarak ikiye ayrılan osmanlı eğlence hayatı, ağırlıklı olarak kent yaşamında hakim pozisyonda bulunan mahalle kültürü etrafında yaşanmıştır. mahalle halkı için bir bayram niteliğinde olan " kapama " denilen ilkbahar gezileri, sıbyan mektebi çocuklarının gezdirilmesi ve fakir olanların giydirilmesine vakfedilen paralarla yapılırdı. kazanların kaynatılması, etli pilav ve bademli helvaların pişirilmesi ve mesire alanlarının toplu olarak gezilmesi, programın içinde yer alanlardı.

kimi zaman padişahlar tarafından, otoritelerini sarsacak mekanlar olarak nitelendirilen kahvehaneler de önemli yer tutardı. buralarda, meddah hikayeleri anlatılır, karagöz oyunları seyredilir, satranç, dama ve tavla gibi oyunlar oynanırdı. şenlik türü gösterilere gelince ise, cambazların hünerlerini sergiledikleri gösteriler, kukla ve karagöz oyunları, okçuluk, binicilik, atıcılık müsabakaları, ışıklı sallar üzerine bindirilen köçeklerin dans gösterileri, meydanlardan geçen fener alayları dikkat çekerdi. aileler arasında ise, ortak katkılarla kurulan " zekeriya sofrası " etkinliği, karakışın en soğuk 40 gününde düzenlenen " helva sohbetleri ", " duduname " denilen taş baskısı hikaye kitaplarının okunma seansları öne çıkanlardı.

toplumsal olguların kutsallaştırıldığı ve kutlandığı merasimlerden de söz etmek mümkündür. emeviler döneminden gelen ve hac mevsiminde haremeyn ahalisine gönderilen hediye ve ikramlardan oluşan " surre alayı ", padişah cüluslarında düzenlenen " kılıç alayı ", sefere çıkılmadan önce yapılan ve ordu esnafını temsil eden birliklerin gösterisinden oluşan " ordu alayı ", küçük çocukların mektebe başlamasında yapılan " amin alayı " vs gibi hareketlilikler, osmanlı toplum hayatında göze çarpan eğlence kültürü ögeleridir.
kürtlerinki gene bellidir.