bugün

ottoman art; osmanlı devleti'nin sınırları içinde 1299'dan 1923'e dek gelişen sanat. şu dönemlere ayrılır;

- erken osmanlı sanatı; 1299 - 1453
istanbul'un fethi öncesinde, osmanlı sanatının oluşum sürecidir. en önemli eserleri mimarlık ve mimari bezeme alanlarında görülür. çok işlevli cami gibi bir yapı tipi de bu dönemde belirir.

- klasik osmanlı sanatı; 1453 - 1720
sanatta yeni osmanlı sentezi istanbul'un alınışıyla başlar. mimarlıkta önceki dönemde denenmeyen büyük boyutlu strüktüel çözümlere yönelinir. hat sanatında şeyh hamdullah, minyatürde nigari gibi ustalar bu dönemde yetişmiş, osmanlı saray halıları bu dönemde belirmiş ve çini sanatında iznik yine bu çağda en başarılı örneklerini vermiştir.

- osmanlı baroğu; 1720 - 1820
yaklaşık 1720'den başlayarak osmanlı sanatında batı etkileri görülmeye başlar. nuruosmaniye, laleli, ayazma camilerinin örneklediği klasik düzenden hızla uzaklaşan fakat batı öykünmeciliğinden de uzak yeni bir sentez arayışı içine girerler. aynı batı - osmanlı sanat karışımı tüm sanat dallarında özellikle de bezemede gözlemlenir.

- osmanlı eklektisizmi; 1820 - 1923
barok dönemde batı'yı yorumlayan ve öykünmeci olmaktan uzak duran türk sanatı, 19. yüzyıl içinde büyük oranda batı yörüngesine girer. bu değişim batılı bazı sanatçıların ürünler vermesiyle desteklenir.

ayrıca; (bkz: klasik osmanlı sanatı)