bugün

hiç de ütopik olmayan bir olaydır. daha bir gün önce yapmış olduğum şarabın degüstasyonu sonucunda evde yapılan şarabın piyasada bulunan 10-20 ytl. arası şaraplardan çok daha iyi olduğu kanısına vardım. peki bu şarap nasıl yapılır? anlatayım;

evvela çok da ucuz olmayan hatta mümkünse razaki, öküzgözü, misket veya çalkarası gibi şarabın tadını dahada güzelleştirecek üzüm çeşitlerinden * üç-beş kilo * alınmalıdır.
akabinde alınan bu üzümler bez tülbente benzeri sık dokulu ve suyunun çıkmasını sağlayacak bir torba benzeri bişeyde ezilir. lakin bu torbanın içine üzümün salkımları da koyulacak olursa şarap daha iyi fermante olacaktır.

daha sonra elde edilen üzüm suyu hava almıyacak bir kaba boşaltılır. fakat her kap bu iş için uygun değildir. kabın sürekli havasının boşaltılması bununla beraber hiç hava almaması gerekir. *
bu zor görünen kap olayı içinde size bir tüyo verebilirim şöyleki;
beş litrelik bir şaşal su şişesini düşünelim. bu şişenin içine üzüm suyunu koyup ağzı sıkıca kapatılır. ve şişenin kapağı delinir.kapağa bir boru yerleştirilir bu boru içi su dolu bir kaba koyulur böylelikle şarabımızın hava vermesini ve hava almamasını sağlamış oluruz.
şarabımız iki ay bekledikten sonra içilebilir hale gelir. yarasın...

(bkz: sözlüğün en yararlı başlıkları)
kavaklıdere şarapları pygmalion'u kadrosuna katmak için servet sermiştir önüne. ama uludağsözlük'e yararlı olmak için varım ben diyen pygmalion bu teklifi geri çevirir. sırada öğrenci evinde rakı yapma planları bulunan pygmalion'a tüm uludagsözlük yazarları artı oyları vermye başlamıştır. * *
(bkz: sicak sarap)
şekerin fermante olup alkole dönüşmesiyle elde edilen şarabın mayaya da hiç mi hiç ihtiyacı yoktur. yüzde yüz katkısızdır.
şekerin fermente olup alkole dönüşmesi anaerobik bir biyolojik reaksiyondur.ortama dışardan maya katılmaz ise bu işleme spontane fermentasyon denir,yani üzümün kendi mikroflorası üzerinde bulunan mayalar uygun ortam oluşturulduktan sonra diğer mikroorganizmaları ekarte ederek üremeye başlar.pygmalion'un verdiği tarifde ortamda olması gereken kükürtdioksittir fakat onun da ev tipi şarap üretiminde kullanılması sakıncalıdır***.en son olarak bilinmesi gereken şarap üretiminde havaya ihtiyaç duyulmamasıdır,mayalar anaerobik yollardan şekeri alkole çevirir.* *
iki kabı yanyana ve ikisini birbirine bağlayan borununda üstten geçtiğini düşünecek olursak mevzubahis borudan su veya şarap sızma ihtimali bulunmamaktır. borunun düzenekteki tek amacı tek yönlü hava akımını sağlamaktır.
para sıkıntısı sebebiyle köpek öldüren şarabına talim eden öğrencilerin "biz daha iyisini yaparız" sloganıyla yola koyuldukları başkaldırı yöntemi.
şişenin hava almaması için serum takımı kullanılabilir. * * * ayrıca üzümleri ezerken çekirdekleri ezmemeye dikkat edilmelidir. şarap a acı bir tad verir. * sıkılan suyu kabukları ile birlikte bir müddet tutarsak (bkz: cibre fermantasyonu) kırmızı şarap elde ederiz. *
verilen emeğe değmeyecek uğraştır. üç beş kilo üzüm alacağına git evin al, şirince vincental. hem daha ucuz hem de mis gibi şarap bunlar.
http://www.hayyam.com/konuklar/evde-sarap-yapimi.php

en önemli mesele hava, ona dikkat etmezseniz sirke elde edersiniz. bu arada şarapla ilgilenenler için bu site nefis bir kaynak.
bu bir gönül verme işidir, hobidir. zahmet vermesi yada ekonomik olup olmadığının karıştırılmaması gerekir.
hobi dışında ekonomi sağlamak amacıyla yapılıyorsa çok ekonomik olmayan deney.

5 kg üzüm x 5,49 YTL * = yok hacı bu iş olmaz en yakın tekel bayii nerde?
astarı yüzünden pahalıya gelen hadisedir.
en azindan dogal olacagi icin tercih sebebi olabilir.
kendi yaptığın şarapla kafayı bulmanın verdiği hazzı düşünecek olursak oldukça cazip bir çalışmadır.
içilmeden kısa süre öncesinde akıla gelirse sıçan yöntemdir. *

-abi yarın içiyoruz dimi?
+yok, 55 gün sonra.
-nası ya.
+..