bugün

Mısırlıların " Senet " adı verdikleri bu oyun daha öncede belirttiğim gibi satranç ve tavlanın ilk atalarından biri olup yaklaşık 3000 yaşındadır. Senet, bildiğim kadarıyla kelime anlamı olarak, öbür dünyaya geçiş gibi bir manaya gelmektedir.

Link: http://farm1.static.flick.../267085921_4e7cb82df6.jpg

Oyunun kuralları şöyle: Linkte verdiğim senet tahtası üzerinde mavi ve kahverengi olmak üzere taşlar görülmektedir. Bu taşlardan hangisi olduğunuzu seçiyorsunuz öncelikle. Tıpkı monopol gibi. Daha sonra tahtanın kenarında 4 adet çubuk görülmektedir. Burada bir tarafı kırmızı bir tarafı beyaz olmasına rağmen, eski mısır da daha çok bir tarafı siyah bir tarafı beyaz olarak kullanılırdı. Mısırlılar açısından, siyah rengin her zaman bir ayrıcalığı vardır, hatta yazışmalarda ülkelerinden " siyah ülke " olarak bahsettikleri görülmüştür.
Oyuna başlamak için, tıpkı tavlada kırık taşınız olduğu zaman olduğu gibi, belli bir sayı atmanız gerekmektedir. Bu da dört ve altıdır. Bu sayılardan birini attığınızda en üstteki dördüncü veya altıncı kareye taşınızı koyarsınız. Diğer kurallara geçmeden, zar atma sistemine geçeyim. Zar yerine resimde de görülen, az evvel bahsettiğim çubuklar kullanılmaktadır. Bu çubukları havaya attığınızda, kaç tanesinin beyaz tarafı üstte kalırsa, o kadar zar atmışsınız demektir. Eğer hepsi beyaz gelirse 4 atmış oluyorsunuz fakat hepsi siyah, bu resimde kırmızı, gelirse 6 atmış oluyorsunuz ve hepsini siyah attığınızda bir kere daha zar atma hakkınız oluyor.
Oyuna piyonumuzu soktuktan sonra, " Z " harfi şeklinde ilerliyoruz. Yani diyelim ki 6 attık, en üstteki karelerden 6. olanına piyonumuzu yerleştiriyor ve sağa doğru ilerliyoruz, daha sonra 2. sıradaki karelere geldiğimizde sağa doğru ileriyoruz ve orada bittiğinde tekrar sağa ilerliyoruz. Her ne kadar bu resimde olmasa da, son karede Horus'un bir şahin şeklinde tasviri sıkça görülmektedir. O kareye ulaştığımızda, piyonumuzu, tavladaki pul toplamaya benzer bir şekilde toplamış oluyoruz (bir başka söylemle öbür dünyaya ulaştırmış) ve piyonlarını ilk bitiren oyunu kazanıyor.
Resimde de görüldüğü gibi, bazı özel karelerimiz mevcut. Oyunda, arkadan gelip piyon vurma mevcut olduğundan, 2. sıradaki " ankh " karesine ulaştığımızda rakibimizin önünü kapayarak, taşlarımızı vurmasını engelliyoruz.
En alt sıradaki karelerde, soldan 6. kareye geldiğimizde zar atma sırası tekrar bizde kalıyor. 7. kare " su " karesi. Bu kareye gelirsek suya düşerek boğulmuş oluyoruz, ve piyonumuzu tekrar en baştan oyuna sokmak zorunda kalıyoruz. Diğer karenin ne olduğu hakkında bir bilgim yok. Oynadığım oyunlarda da sürekli çizilmesine rağmen, o kareye geldiğimizde hiç bir işlev peydah olmadı. Bu yüzden o kare hakkında affınıza sığınıyorum.

Senet oyunu, firavunların en sevdiği oyunlardandı. Çocuk kral Tuthankamun'un mezarında da pekçok senet tahtası bulunmuştur işte onlardan bir tanesi: http://www.historyforkids...mes/pictures/tutsenet.jpg

Senet, soylusundan köylüsüne herkes tarafından oynan bir oyun olmasına rağmen, resimdeki gibi tahtalarda oynamak sadece soylulara has birşeydi. Sıradan halk, kumun üzerine çizerek taşlarla oynardı.
batmaya yakınken icraya düşüp piramitlerini elden çıkarmak zorunda kalan şakacı mısırlıların işi gırgıra vurmasıdır.

ramses'in kemikleri sızlamaktadır.

olabilir yani...
https://tr.wikipedia.org/wiki/Senet_(Antik_M%C4%B1s%C4%B1r_oyunu)