bugün

yakınında bulunmuşlardan duyduğum ancak kendisi isteğiyle ayrıntıları hiç bir zaman dışarı verilmemiş, etnik, sosyolojik, ekonomik ve dini bir modeldir.

türk ve islam doktrini adı altında türk-islam vatandaşlığı, alevi-sunni barışı, türk-kürt toplumsal ittifakı gibi konuların geçtiğini zannediyorum.
Türk değilsen öl müslüman değilsen yine öl modeli.

Yazik la bu kafaların peşinde koşanlara.
(bkz: little little in the middle)
herhangi bir orjinalliği olmadığından emin olduğum model. çünkü en orijinal model, ziya gökalpin gösterdiği modeldir. daha sonra özellikle alparslan türkeş bunu yozlaştırmış ve oy kaygısı barındıran bir metotla halkın önüne sunmuştur. eğer ki talihsizliğine, erbakan da o dönemde parlamamış olsaydı, belki yüzde 20-25lik bir kesimin desteğini alabilirdi ama olmadı.

üç tarz-ı siyasette akçuralının bahsettiği gibi, islamcılık ile türklük ayrı iki siyaset tarzıdır. ümmetçiyim diyen adamın türkçülüğü her zaman lafta kalır. türkçüyüm diyenin de ümmetçiliği. bunu görebilmek lazım.

ancak gökalp buna şöyle bir çözüm getirmiştir. islamı biraz hafifleterek sosyal yaşama müdahalesi en aza indirilmiş, insanın evinin içinde yaşadığı bir dini inanç olarak göstermiştir. türklerin türklük kültürü üzerine var olduğunu ve batı medeniyetine tabi olduğunu belirtmiş ve türkçülüğü böyle bir zemine oturtmuştur. ittihat döneminden beri, hatta jön türklerden beri türkçülük, ümmetçiliğe karşıydı. çünkü her şey bir tarafa, islamın ve şeriatın dayattığı yaşam biçimini reddediyorlardı. yani tarihi kökenlerine baktığınız vakit, nasıl ki kemalizm ile ümmetçilik birleştirilemez görünüyorsa; türkçülük ile islamcılık da birleştirilemezdi. ama birleşti. nasıl oldu? dediğim gibi, yozlaşarak.

günümüz türk milliyetçilerinin en büyük sorunlarından birisi bu. milliyetçiliklerini açıklayamıyorlar. hangi ölçülerde türk olduklarını, hangi ölçülerde müslüman olduklarını anlatamıyorlar. türkçülüğü hangi kalıba soktuklarını da. etnisite mi, kültür mü, vatandaşlık mı? muhsin yazıcıoğlu döneminde de aynıydı. bir alperene, mhplilerden farkınız nedir diye sorsanız, alacağınız cevap "biz daha dindarız" olurdu o dönemlerde. halbuki bilen bilir, yazıcıoğlu bu hareketi mhpnin temel ideolojisiyle ters düştüğü için değil, mhpde istediği yerlere gelemediği için kurdu. yoksa bahçeli yerine o gelseydi mhpnin başına, bugün bbp diye bir parti de olmayacaktı. öyle felsefi, derin analizler içeren bir çözümleme beklemeyin yani.
islam'da işkence ve ırkçılık varsa adını Türk-islam modeli koyabiliriz ama benim bildiğim ve okuduğum göre böyle bir şey en ağır ihtarlarla yasaklanıyo. O yüzden bu gibi adamların bu gibi yapmacık,kendini yansıtmayan doktrinleri ortaya atması biraz manidar biraz da komediyle bağdaştırılacak bi tutumdur.
Türkiye'yi Türk-islam çatısı altında birleştirecek modeldi.
teoride iyi bir fikir; pratikte yıkımdır.
türkçülük ile arapperestliğin münasebeti sonucu oluşabilecek doğuştan özürlü çocuktur.