bugün
- ctrlx22
- gürcistan22
- asansörde kalmak7
- erkek eti gurmesi3
- yaşar nuri öztürk3
- sözlükte kavga etmek6
- ilgi isteyen kız16
- cinle karşılaşınca yapılacak ilk hareket4
- kılıçdaroğlu'nun rozet töreni figüran iddiası41
- arkadaşlar ben sanırım erkeğim3
- hewal ebo17
- abdullah öcalan9
- cendere calarken entry girmek2
- kuran da namaz yok21
- kadın eti gurmesi vs erkek eti gurmesi2
- amerika birleşik devletleri4
- seksi bırakmak5
- felak nas ayetel kursiyi bilen cin3
- lahmacunu elle yiyen kız13
- arkeoloji bölümü5
- biyolojik antropoloji5
- 49 kilo olmak3
- cinin aslında alkol olması3
- yabani semizotu3
- ctrlx vs velvet2
- cinli birine bulaşmak3
- aç karnına açlık grevi yapmak2
- yukarı kattan gelen ahh sesi10
- gürcistan'ın neyi meşhur9
- malay erkek2
- insan olmak5
- yaprak dökümü ali rıza bey6
- 35 bin lira maaşı beğenmeyen sevgili3
- çanakkale4
- kahvaltıda kavurma yiyen kız tatlılığı9
- seni seviyorum2
- en iyi simit hangi şehirdedir12
- zaman baba11
- dışarıda kahve içmenin lüks haline gelmesi10
- aylık 409 bin lira iyi para mıdır sorunsalı2
- santiago castro2
- türkiye nin en güzel şehrinin istanbul olması6
- büyü yapan kadın2
- gece çölde deveyle yol alırken dinlenecek şarkılar5
- ben ıspartada yaşıyorum7
- erkeklerin öküzlük sorunu12
- bu kim aq4
- kahveye değil mekana para veriyorsunuz7
- herkesçe aşık olunmak2
- trabzonspor3
Max Born, Alman teorik fizikçi (11 Aralık 1882 - 5 Ocak 1970). Görelilik, atom ve katı-hal fiziği, matris mekaniği, kuantum mekaniği, optik ve akışkanların kinetik teorisi gibi fiziğin birçok dalında önemli çalışmaları olmuştur.
Doktorasını 1907 yılında Göttingen Üniversitesi'nden almıştır. Üstün matematik bilgi ve becerisini bu yıllarda asistanlığını yaptığı, büyük matematikçi David Hilbert'ten almıştır. Bu güçlü matematiksel temel, Heisenberg'in geliştirdiği kuantum mekaniğini matrislerle daha kolay bir şekilde ifade etmesini sağlamıştır. 1926 yılında, Schrödinger'in dalga mekaniğini yayımlamasından hemen sonra Born, Schrödinger'in metotlarını atomik dağılıma uyguladı ve Born yakınsama metotlarını geliştirdi. Bu çalışma | psi | 2 'nin olasılık yoğunluğu olarak yorumlamasını sağladı. Bu çalışmadan dolayı biraz geç de olsa, 1954 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.
Almanya'da Naziler'in yönetime geldikleri 1933 yılında Almanya'yı terk etti ve Edinburgh Üniversitesi'ne gitti. Burada yoğun madde istatistikleriyle ilgili çalışmalarda bulunan büyük bir ekibin başına getirildi. Daha sonraki senelerde, (çoğu fizikçinin yaptığı üzere) nükleer silahlara karşı kampanyalarda bulundu ve otobiyografisini yazdı.
Doktorasını 1907 yılında Göttingen Üniversitesi'nden almıştır. Üstün matematik bilgi ve becerisini bu yıllarda asistanlığını yaptığı, büyük matematikçi David Hilbert'ten almıştır. Bu güçlü matematiksel temel, Heisenberg'in geliştirdiği kuantum mekaniğini matrislerle daha kolay bir şekilde ifade etmesini sağlamıştır. 1926 yılında, Schrödinger'in dalga mekaniğini yayımlamasından hemen sonra Born, Schrödinger'in metotlarını atomik dağılıma uyguladı ve Born yakınsama metotlarını geliştirdi. Bu çalışma | psi | 2 'nin olasılık yoğunluğu olarak yorumlamasını sağladı. Bu çalışmadan dolayı biraz geç de olsa, 1954 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.
Almanya'da Naziler'in yönetime geldikleri 1933 yılında Almanya'yı terk etti ve Edinburgh Üniversitesi'ne gitti. Burada yoğun madde istatistikleriyle ilgili çalışmalarda bulunan büyük bir ekibin başına getirildi. Daha sonraki senelerde, (çoğu fizikçinin yaptığı üzere) nükleer silahlara karşı kampanyalarda bulundu ve otobiyografisini yazdı.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar