bugün

görsel
görsel
görsel

Çikolata, bebek bezi, bebek maması, diş macunu, el ve yüz kremleri, jilet, prezervatif, kozmetik ürünler, sigara, un, et, sucuk, kaşar peyniri, tereyağı, bal, kahve... Bu ürünler marketlerden en çok çalınan ürünler arasında. Genellikle müşteri kılığında giren hırsızlar market sahiplerine zor anlar yaşatıyor.

Güvenlik önlemlerini artıran market zinciri sahiplerinden Mustafa Altunbilek, "Alkol satan mağazalar zaten alkolleri zapt altına alıyor. Genelde alkol reyonları yanında bir görevli bulunuyor. Ancak hırsızlıklar sadece buralarda değil her reyonda gerçekleşebiliyor. Kasa önündeki jilet grupları, fiyatları 100 liradan başlayan bebek mamaları daha sık çalınıyor" dedi. Bu yüzden bazı ürünlerin şeffaf kutular ve alarmlarla satılmaya başlandığı belirtildi.

Hırsızlar iKi KAT ARTTı

Hırsızlıkların arttığını söyleyen Altunbilek, "Kayıp kaçak yüzde 2.5'a çıktı. Çalanlar genelde müşteri kılığında oluyor ancak genelde 3-5 kişilik ekiplerden oluşuyor" dedi. Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün market hırsızlıklarının geçen yıla oranla yaklaşık 2 kat arttığını vurguladı.

"ŞEFFAF KUTULARA KOYMAK MÜŞTERiYi RAHATSıZ EDER"

Ürünlerin şeffaf kutulara konmasının müşterinin görmesine engel olduğunu söyleyen Palandöken, "Hatta biraz da müşteriye saygısızlık. Sonuçta alacağı ürüne dokunmak isteyecek. Ürünün içeriğini son kullanma tarihini görmek isteyecek. Ayrıca şeffaf kutu maliyeti de artırır. Müşteriyi de rahatsız eder. Ancak marketler de başka bir çaresi olmadığı için bunu yapıyor. Demek ki insanların ekonomik durumları kötü" diye konuştu.

"iHTiYAÇ SAHiBi OLMASA DA ÇALıyOR"

Düzgün, zincir marketlerde gerçekleşen hırsızlıklar ve nedenleriyle ilgili de detaylı bilgi verdi. Hırsızların büyük ve zincir marketleri seçtiğini söyleyen Düzgün, "Eskiden pahalı olan erkek bakım ürünleri daha sık çalınıyordu. Artık her çeşit ürün çalınıyor. Çikolata bazı marketlerde özel kutulara konuluyor. Belki bu çikolatanın çalınmasını önler ama diğer ürünler ne olacak?" dedi.

"ÇOCUKLARı MARKET hırsızlığına ALET EDiYORLAR"

Hırsızların daha çok planlı çalıştıklarını söyleyen Altunbilek "Hırsızlar genelde evine değil tekrar satmak için çalıyor. içeriye çantayla giriyorlar. Ya da içinde çocuk olan bebek arabalarıyla geliyorlar. Çocukları da hırsızlığa alet ediyorlar. Hırsızlığın belli ilçelerde daha fazla olduğunu söylemek yanlış olur. Yakaladıklarımızı polise teslim ediyoruz" diye konuştu.

"Hırsızların YÖNTEMi DEĞiŞTi, FiZiKi GÖRÜNTÜ FARK ETMiYOR"

Düzgün, hırsızları anlayamadıklarını söyledi ve "Hırsızlık yöntemi değişti. ihtiyaç sahibi de çalıyor, ihtiyacı olmayan da. Hırsızın tipini anlamak mümkün değil. Kendilerinden emin duruyorlar artık. Fiziki görüntüsü iyi olan da kötü olan da çalıyor. Böyle bir ayrım yapmak doğru olmaz" diye konuştu. Et, bonfile, sucuk gibi ürünlerin de sıkça çalındığını söyleyen Düzgün, etin çalınıp başka yerde satılmasının imkanı olmadığını bu yüzden kendileri için çaldıklarını ifade etti.

"AYNı UYGULAMA iNGiLTERE'DE DE VAR"

Sosyal medyada "Gıda Dedektifi" ismiyle müşterilerin şikayetleri etkin şekilde paylaşan ve çözüm arayan Musa Özsoy, "Müşteriler kutulama ve alarmlardan rahatsız oluyor. Bana birçok şikayet geldi. Temel amaç nedir bilmiyorum. Ama bu uygulama ingiltere'de de var" dedi.

▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎

Kaynak: habertürk.
siktir lan çikolata çalar hale geldiysek demek ki durum çok vahim.

(bkz: batıyoruz)
bir an önce başlatılması gereken durumdur. milletçe her ne kadar değişikliklerden hoşlanmasak da sonrasında kısa sürede ayak uyduruyoruz pekala değişim süreçlerine. güvenlikse güvenlik kimseye şahitlik etmek istemiyorum çalarken gördüğümde bu utancı yaşatmamak için bile sırf okeyim ben bu duruma.