bugün

MANYETOLU ÇAKMAK NASIL ELEKTRiK ÜRETiR

Hayatımızda yaratıcının belkide bir ödül olarak verdiği malzemeler vardır. Bu mazemeleri sıkıştırdığınızda , basınca maruz bıraktığınızda ses, radyo sinyalleri yada elektrik enerjisi üretirler. Bunlardan birkaçtanesi vardır ki insan hayatının vazgeçilmezidir.

Quartz kristali , kurşun zirkonat titanat bunlara örnek olarak gösterilebilir. Manyatolu çakmakların üretiminde kullanılır. Konudan da anlaşılacağı gibi manyatolu çakmaklar Quartz kristaline basınç uygulayarak elde edilen elektrik (ark) ile lpg yi ateşleme esasına dayanarak çalışır. Aynı zamanda bu malzemeler roketatar ateşlemelerinde tartı-terazi sistemlerinde vinçlerde ve otomativ sektöründe kullanılır.

Bir çoğumuz kolumuzdaki saatte quartz yazdığına dikkat çekmişizdir. Quartz özelliği olan saatlerin pilleri yıllarca gidebilir.Kullanıcı kolunu her hareket ettirmesinde kristal basınca maruz bırakılır ve pilin enerjisine katkıda bulunur. Elde edilen bu elektriğe “piezo elektrik” denir. Piezoelektrik etkinin ilk ispatı Pierre Curie ve Jacques Curie kardeşler tarafından 1880 yılında yapılmıştır.

Piezoelektrik aletlerde ilk pratik uygulama I. Dünya Savaşı sırasında kullanılan “sonar”lardır. 1917’de Fransa’da Paul Langevin ve beraberinde çalışanlar “ultrasonic submarine dedektör” ürettiler.

(bkz: ) http://www.yerelbt.com/piezo-elektrik/