bugün

ota boka mantık hatası yaftasının yapıştırılması sonucunda vuku bulmuş sorunsaldır.

öncelikle mantık hatasını tanımlamamız gerekir.

bir olayın/olgunun kronolojik düzeniyle değil de, gelecekten geçmişe tarihler karıştırılarak aktarılması bir mantık hatası örneği olabilir.

"en klasik örneğiyle": 1938 yılında ingiltere'de bir cenaze töreni düzenlenmektedir. Törende konuşan General, kalabalığa şöyle seslenir:

"Bugün aramızdan ayrılan John Miller Birinci Dünya Savaşı'nda sayısız kahramanlıklar yapmış, ülkemize büyük hizmetlerde bulunmuştu. Kendisini her zaman saygıyla anacağız."

bu konuşmadaki mantık hatası, kronolojik mantıksızlıktan kaynaklanmaktadır. zira 1938 yılında bir dünya savaşının geride kaldığı aşikar olmasına rağmen, henüz ortada ikinci dünya savaşı diye bir şey yoktu. dolayısıyla bu dünya savaşının "birinci dünya savaşı" şeklinde adlandırılması bir mantık hatası oluşturuyor.

* geçmiş yılları anlatan dizilerden devam edeyim istedim.

öyle bir geçer zamanki'nin hafızam beni yamultmuyorsa 2 ay kadar önceki bir bölümünde, ali kaptanın ayağındaki ayakkabı "luciano bellini"nin 2007 senesinde ürettiği bir damat ayakkabısıydı. canlandırılan dönem yine 80'Li yıllar falandı sanırım. 80'li yıllarda audi a6'dan söz etmek ne kadar mantıklı olabilir? aynı bokun lacivertidir işte, bu da bir mantık hatası örneğidir.

* matematiksel bir işlem için mantık hatası inceleyelim.

çok basit bir örnekle;

i) x + 2 = 5

ii) y - 5 = 7

iii) x - y = 10

öncülleri verildiğine göre, x + y kaçtır?

i) x = 3,
ii) y = 12
iii) x - y = 3 - 12 = -9 olacaktır. ancak bize üçüncü öncülde x-y 10 olarak verilmiş.

sonuç: "-9 eşit değildir 10" olduğuna göre, üçüncü öncül mantık hatasıdır.

şimdi gelelim yanlış yorumlanan kısmına.

- sigara pakedimdeki mantık hatası
- mum ışığındaki mantık hatası
- klimanın motorundaki mantık hatası
- bilgisayarın fanındaki mantık hatası
- ananın amındaki mantık hatası
- ebenin götündeki mantık hatası
- bakkal hamdinin saçındaki mantık hatası
- bokumdaki mantık hatası
- sikimdeki mantık hatası
- donumun lastiğindeki mantık hatası
- ayakkabımın keçesindeki mantık hatası
- yorganımın kılıfındaki mantık hatası
- klavyemin tuşlarındaki mantık hatası

kıymetli arkadaşlarım. canlarım. kuzularım. bunların neresinde mantık arıyorsunuz da hatasını buluyorsunuz a dostlarım? bir götte nasıl bir mantık olabilir? veya bokta? ışıkta nasıl bir mantık arıyorsunuz ki siz amına koyim ya.

öneri notu: bu tamlama kulağınıza hoş geliyordur belki, saygı duyarım. ancak ota boka mantık uydurup hatasını çözeceğinize, mantık hatası nedir bi öğrenseniz daha karlı olur kanımca.

ekleme notu: mantıksızlık bir mantık hatası değildir. mantıksız davranmak bir mantık hatası değildir. mantık hatası yukarıda anlatılanlar gibidir. mantıksızlık da puşt gibin ibne gibin bişeydir.

sizleri tenzih ederim notu: mantık hatasının ne olduğunu bilmeden, hakkında derin bir akademik bilgiye sahip olmayan, fakat kullanacağım diye kasmayan yazarlarımızı; bildiği halde kullanmak için kasmayan yazarlarımızı, doğru yerlerde kullananan yazarlarımızı tenzih ederim. sizler kralsınız, diğerleri değil.

aynştaynlara özel not: birinci örnek alıntıdır.

özet geçemedim kusura bakmayın notu: size de bişey öğretmeye gelmiyor amk. tamlamanın amına koydunuz lan yeter. başka tasvir mi yok anasını satayım. illallah geldi be.

şaka yaptım lan kızmayın notu: ne haliniz varsa görün lan.