bugün

italyan teorik fizikçi Ettore Majorana tarafından varlığı iddia edilen atomaltı parçacık. elbette fizik biliminde varlığın iddiası için matematiksel olarak gösterilebilmesi gerekir ki majorana bunu eşitliklerle ortaya koymuştur (majorana equation) http://en.wikipedia.org/wiki/Majorana_equation. majorana'nın bu iddia'yı ortaya attığı 1937'den beri fizikçiler bu parçacığın varlığını pratik olarak ispatlamak peşindeler.

yakın zamanda hollanda'nın Delft teknoloji üniversitesi'nden bilim insanları bu konuda yaptıkları deneylerin olumlu sonuçlar vermeye başladığını duyurdu: http://tudelft.nl/en/curr...gezocht-majorana-deeltje/. majorana parçacığının en çarpıcı ve farklı özelliği kendi anti-parçacığını aynı anda ihtiva etmesi. bu en basit anlamıyla, aynı anda hem 1 hem de 0'ı verebilecek transistörlere ihtiyaç duyan quantum bilgisayarlarını yapmak mümkün olacak demektir. bu hadise ile ilgili kısa bir video: http://www.youtube.com/wa...mbedded&v=CbWEjsWDJNg.

henüz hiç bir şey kesin olarak bulunmuş değil; ancak varlığı kesin olarak ispatlandığı takdirde sadece teknolojik olarak bir sıçrama yapılmasına değil, aynı zamanda majorana parçacığı maddenin doğasına dair de bilimsel olarak büyük katkılar sağlayacak bir potansiyele sahiptir. zira bazı teorisyenler evrende tespitte "kayıp" olan ve karamadde diye adlandırılan kütlenin arkasından da majorana parçacığının çıkabileceğini tahmin etmektedir.
Majorana anti-parcacik teorisi su anda hala dogrulanabilmis degil. Ancak dogruysa, cok onemli aplikasyonlari var. Bu gun en en buyuk fiziksel arastirmalardan bir tanesi nutrinonun kutlesini bulmak. Bunu bulan adam, nobeli goturur...

Her neyse, nutrinolar majorana parcacik modeline uyuyor, yani sayet majorana teorisi dogruysa, nutrino ayni zamanda kendi anti-parcacigi. Bu gun, benim de icinde bulundugum labartuvarda cok hasas olcumlerle, 2 natrinonun birbirini yok etmesini ogrmeye ve bundan cikan enerjiyi yakalamay calisiyoruz. Germanyum 76 cok spesifik bir ozellige sahip. 2 tane beta isimasi ayni anda yapiyor, ve bunlarin yan urunu olarak 2 tane nutrino uretiyor. Sayet bu ikisi birbirini yok ederse, cikan enerji elektrona aktariliyor ve elektronun enerjisi olculerek nutrinolarin kutlesi hesaplanmaya calisiyor.

Dedigim gib, bunu ilk bulan nobeli goturur...