bugün

En gerçek sorunsal. Varsa neden var yoksa neden yok. Sözlük filozoflarının bu konuyla ilgili düşüncelerini merak ediyorum.
hangi madde?
Zaten felsefe dünyası bu konula ikiye ayrılmıştır. idealistler ve materyalistler. idealistler düşünce olmadan maddenin olamayacağını savunurken, materyalistler olmayan maddeyi düşünemeyeceğimizi savunur. karışık bir ikilem.
gerçek cevabı pelk bilinemeyecek sorunsal. platon'un (ve sonradan kant'ın) görüşleri bayağı akla yatkın olsa da maddenin var olması daha olası gibi gelmekte.

edit: bu görüşleri kısaca incelemek isteyenlere, gelişimini vs. görmek isteyenlere bryan magee'in felsefenin öyküsü (the story of philosophy) kitabını öneririm. daha detaylı incelemk isteyenler yine aynı kitabın arka kısmındaki kitap önerileri kısmındaki kitaplardan okuyabilirler.
Varoluşçuluğu çoktan aştık. ilk tanrı düşüncelerini aştık. Şu anda felsefe ile ilgilenenlerin birçoğu materyalist(avrupalılar gibi). Diyalektik önemli bir yöntem. Ben şunu merak ediyorum. Bir futbol topuna vurduğumuzda neden düşündüğümüz yere gidiyor. Yani tabii ki düşündüğümüz yere gidecek ama ben bazen vurmadan önce topun nereye gideceğini biliyorum. Bazen ruhsal yönden iyi olmuyorum ve maçta çok kötü oynuyorum. Neden? Akşam yatarken şu saatte kalkacağımızı düşünüyoruz ve gerçekten o saatte kalkıyoruz. Düşüncelerinizi merak ediyorum. Bir de sorularımın bilimsel açıklaması varsa açıklarsanız sevinirim.
madde diye bisey yoktur bence. once atomlardan habersizdik baktikki her varlik atomlar ve atomlar arasi buyuk bosluklardan olusuyo sonra baktikki atomda yapi tasi degil oda biseylerin urunu proton notron elektron ve yine buyuk oranda bosluk... bu atom alti parcaciklarda eminim ayni duzene sahiptir. madde enerjiye atilmis dugumlerdir einstein in mckare formulu maddenin aslinda enerji oldugunun kanitidir.
(bkz: en-el hak) (bkz: hallac-ı mansur)

Tanrı'nın ötede bir yerlerde olmayacağı ve her insanın Tanrı'ya bağlı tanrıdan bir esinti taşıdığı öğretilen hallac-ı mansur'un en-el hak felsefesi bilime uyar mı? Madde enerjiden oluştuysa tanrı da enerjidir diyebilir miyiz?