bugün

alain resnais yönetmenliğini yaptığı, senaryosunu alain robbe grillet'nin yazdığı 1961 tarihli film. last year at marienbad adıyla da bilinir. alain resnais; alain robbe grillet'ın yeni roman akımını* siyah beyaz bir fonda, mükemmel ışık ve gölge oyunları ile sinemaya aktarmıştır. başyapıt niteliğindeki film, başarısını senartist ile yönetmenin çok iyi anlaşması, gillet'in uzayın, zamanın, mekanın tam anlamıyla bir birine girdiği fantezi dünyasının tam anlamıyla perdeye yansıtılamsına borçldur. bittikten sonra, seyircide altmışlı yıllarda, bir nuri bilge ceylan, filmi izlemiş hissi verir.
Geçen Yıl Marienbad'da 1961 Fransa italya ortak yapımı gerçeküstü deneysel filmdir. Özgün adı L'Année Dernière à Marienbad olan film ingiltere'de Last Year in Marienbad, ABD'de de Last Year at Marienbad adlarıyla gösterime sunulmuştur. Film, Nisan 2005'te 24. Uluslararası istanbul Film Festivali'nde de gösterilmiştir.

Özgün senaryosunu ve diyaloglarını Alain Robbe-Grillet'nin yazdığı bu avangart filmi Alain Resnais yönetmiş, başlıca rollerinde Delphine Seyrig, Giorgio Albertazzi ve Sacha Pitoëff oynamışlardır. Siyah beyaz Dyaliscope (CinemaScope'un Fransa'daki muadili) görüntülerini Sacha Vierny'nin çektiği filmin müzikleri Francis Seyrig'e aittir. Kadın oyuncuların kostümlerini ünlü modacı Coco Chanel tasarlamıştır. O tarihte sinemaya yeni başlamış olan Alman yönetmen Volker Schlöndorff de Alain Resnais'nin yönetmen yardımcılığını yapmıştır.

"Geçen Yıl Marienbad'da", Fransız Yeni Dalga sinema akımının önemli temsilcisi Resnais'nin ikinci uzun metrajlı filmidir ve en önemli üç filminden biridir. (Diğerleri Gece ve Sis (1955) ile Hiroşima Sevgilim (1959)'dir, her üçü de yönetmenin erken dönemine aittir.) Filmin senaristi Alain Robbe-Grillet ise 1950'li yıllarda Fransa'da ortaya çıkan Nouveau Roman (Yeni Roman) adlı edebiyat akımının başlıca temsilcilerinden biridir ve aynı zamanda da bir sinema yönetmenidir.

Bu bilmece gibi gizemli ve rüyayı andırır tuhaf filmde, otel olarak kullanılan muhteşem bir şatoda karşılaşan bir kadın ve bir erkeğin sürekli olarak daha önce nerede karşılaştıklarını sorgulamaları, geçmişlerini aramaları (belki de hiç karşılaşmamışlardır) çapraşık geri dönüşlerle anlatılır. "Geçen Yıl Marienbad'da" bir bakıma Hollywood melodramlarının sürrealist bir parodisi de sayılabilir. Filmin adında geçen Marienbad (Mariánské Láznö) Çek Cumhuriyeti'nde tarihi bir kaplıca kentidir, ama filmde sözü edilen yerin burası olup olmadığı da pek açık değildir.

Çevrildiği yıl Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülünü alan film, 1963'te "en iyi senaryo" dalında Oscar'a, "en iyi film" dalında da BAFTA ödülüne aday gösterilmişti.

(kaynak:wikipedia)
tarkovski'yi ciddi şekilde etkilediğini düşündüğüm film. içinde borges'ten, dali'den ve bilumum fransız gerçeküstücülerinden etkiler var.
erkeğin konuşarak, kadının ise düşünerek olay örgüsünü ilerlettiği film. bu entry i girdiğim sıralarda hala hayatta olan alain resnais'in (1922 - ) yönetip, senaryosunu pek de mistik alain-grobe grillet'nin yazdığı filmdir. metin erksan'ın bir intihar adlı filminde kullandığı mekanlar, geniş açılı lensler bu filmden esinlenme olabilir neden olmasın.

ilk başta filmin zamansızlığı içinde kaybolunsa da, henri bergson'un felsefesi izleyenlere kılavuz olacaktır.
(bkz: üçüncü izleyişinde haber ver dördüncüyü birlikte izleyelim)
açıkça söylemek gerekirse zevk alınmak için izlenmez bu film. insana kafayı yedirtir. aşırı derecede sıkıcı. ama sanatsal açıdan başyapıttır ona laf söyleyeni ortadan ikiye yırtıverirler.
birazdan izleyeceğim film.