bugün

twitterda açılan bir tag.
https://twitter.com/hasht...weet%3A790164940137107456

asdasdsdgfh bu ne amk herifler şaka maka türkiyede kürdistan diye bir yerin olduğunu düşünüyorlar. haydi ikileyin kuzey ıraka batı irana cahil alimler.
Kürdistan bir ülke değil, bir jeo-kültürel bölgedir. Bu ne demektir? iki açısı var: "Jeo" (veya "Geo") ve "kültürel". Yani belli bir coğrafyada öbeklenmiş, belli bir kültürü yaşayan insanlar topluluğu. Sanılanın aksine bir coğrafyada belli bir kültürün yaşanıyor olması, o coğrafyanın kendine özgü bir ülke olmasını gerektirmemektedir. Bu arzulanır, arzulanmaz, bu başka bir tartışma konusu. Ancak bu tartışma, şu anda halihazırda "Kürdistan" (kelime anlamı: "Kürtlerin Anavatanı") coğrafyasının var olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Yani "Kürdistan Ülkesi" ile "Kürdistan Coğrafyası" kavramları birbirine karıştırılmamalıdır; tıpkı "Anadolu" ile "Türkiye" nin birbiriyle karıştırılmaması gerektiği gibi... Ülkeler, belirli coğrafyalarda inşa edilen sosyal, kültürel, ekonomik, politik oluşumlardır. Bir ülke, belli bir coğrafyaya sahip olmak zorundayken, bir coğrafya belli bir ülkeye sahip olmak zorunda değildir.

Bu durumda Kürdistan, Kuzeybatı Zagros'tan, doğu Toroslar'a kadar uzanır. Bu alan içerisinde Kürt kültürü, dili ve ulusal kimliği tarihsel olarak yaşanmakta ve yaşatılmaktadır. Bu tarihsel ve coğrafi bir gerçektir. Bu bölge çeşitli zamanlarda ve bağlamlarda, çeşitli coğrafi, kültürel, jeopolitik özelliklerine göre farklı isimlerle de anılabilir (örnek: Mezopotamya, Türkmenye, Doğu Ermenistan, vs.), bu da son derece normaldir; Kurdistan adının geçerliliğini değiştirmemektedir.

Az önce sözünü ettiğim "coğrafya" ile "ülke" ayrımı, Kürdistan coğrafyasının ülkeler bazında analiz edilebildiği gerçeğiyle de anlaşılmaktadır. Kürdistan'ın tanımlandığı alanda 4 ülke vardır: Türkiye, Suriye, Irak ve iran. Kürdistan coğrafyası da buna bağlı olarak 4 alt başlıkta incelenebilir: Bakur (Türk Kürdistanı), Rojava (Suriye Kürdistanı), Başûr (Irak Kürdistanı) ve Rojhilat (iran Kürdistanı).

Kürdistan'ın coğrafya-ülke ayrımı başka tarihsel gerçekliklerle de desteklenmektedir. Örneğin Irak Kürdistanı 2005 yılında özerk bir bölge olarak yönetilmeye başlamıştır. iran, kendi toprakları içerisinde "Kürdistan" adı verilen bir bölgenin varlığını tanımıştır; ancak bu bölge özerk değildir. Suriye'de özerklik mücadelesi devam ediyor olsa da, bu yönde somut adımlar henüz bulunmamaktadır. Türkiye'de de çeşitli politik ve örgütsel mücadeleler sürdürülüyor olsa da, özerklik ya da bağımsızlık yönünde herhangi bir olasılık henüz görülmemektedir. Dolayısıyla "Kürdistan" denen coğrafya dahilinde otonom veya tamamen özgür olan ülkeler olabilir de, olmayabilir de... Ancak bu "ülkeleşme çabaları" veya bunların başarısı, bir coğrafi gerçeklik olarak Kürdistan'ın varlığını değiştirmemektedir.

Dolayısıyla akıllılık edip de "Ehe ehe Kürdistan dediler, yok ki öyle bir şey, yok ki!" veya "Nah alırsınız!" şeklindeki bir spektrumda değişen, düşük zekalı yorumlara gerek yoktur. Bağlam doğru tanımlandığı sürece, bu eğretilik yersizdir.
(bkz: paralel dünyaları gezme fırsatı olsa yapılacaklar)

bizimkinde bu yer ve kişiler yok çünkü..