bugün

yazarlarımız arasından bilenlerin açıklamasını beklediğim ve merak ettiğim durumdur.

söyle ki;

ali imran suresi 133. ayete göre;
"rabbinizin bağışına ve genişliği göklerle yer arası kadar olan, allah'tan gereği gibi korkanlar için hazırlanmış bulunan cennete koşun!"

hadid suresi 21. ayete göre;
"rabbinizden bir mağfirete; allah'a ve peygamberine inananlar için hazırlanmış olup, genişliği gökle yerin genişliği kadar olan cennete koşuşun. işte bu allah'ın lütfudur. onu dilediğine verir. allah büyük lütuf sahibidir."

eğer gökle yerin genişliği kadar ve gökle yer arası kadar ise ortaya kubik bir yapı çıkmıyor mu?
aklının alamayacağı kadar.
ulan gitti de şekli kaldı.

illa meraksa genişlik büyüklük kastedilmiştir. umarım gök kelimesinden atmosferin en üst tabakası anlamı çıkaran sivriler türemez burada.

uzay sürekli büyüdüğüne göre sonsuz manasındadır.
Cennetin genişliği konusunda bizim gibi fani dünyalıların bilgisi bakış açısı ve sınırlı akıl mantık idrak fehmetme (anlama) kapasitesiyle, öncelikle Bir başı ve sonu bulunan kainatın büyüklüğüne bir bakmamız ve bununla belki bir nebze de olsa cenneti kıyas edip tahayyül (hayal) etmemiz icabeder. Zira cenabı hakk da kerim kitabında gökleri ve yeri bahsile kainatı dikkati nazarımıza vermektedir. Saniyede 300.000 km kateden ışık hızı baz alınarak evrenin yarı çapı tahmini 46 milyar ışık yılıdır. Buyrun siz kıyas edin. Ayrıca, olaya bir de tersten bakarsak, aslında allahu teala hz. Burada bize cennete kıyasla kainatın büyüklüğünü haber vererek yüce kudretini gözümüzün önüne sermektedir. ibret alana ne mutlu.

--spoiler--
Evrenin Büyüklüğü Ne Kadardır?

görsel

Evrenin ancak bir kısmını görebiliyoruz. Bu nedenle evrenin büyüklüğüyle ilgili bilgimiz görebildiğimiz kadarıyla sınırlı. En son verilere göre, evren 13,8 milyar yaşında olduğu ve ışık saniyede 300.000 kilometre mesafe katettiği için görebildiğimiz en uzak gökcisminin bizden 13,8 milyar ışık yılı uzakta olduğu düşünülebilir. Ancak gözlemlenebilir evrenin yarıçapı yaklaşık 46 milyar ışık yılıdır.

Evrenin yaşı ile büyüklüğü arasındaki büyük farkın nedeni ise evrenin genişlemesidir. Hızlanarak devam eden genişleme sebebiyle yıldızlar ve gökadalar birbirlerinden giderek daha da uzaklaşır. Bu nedenle gözlemlediğimiz bir cisim -ışığı bize ulaştığında- aslında bizden çok daha uzakta bulunuyor olabilir.

Evrenin genişleme hızından yararlanarak yapılan ayrıntılı hesaplar, görünür evrenin yarıçapının yaklaşık 46 milyar ışık yılı olduğunu gösteriyor. Görünür evren, merkezinde bulunan gözlemciye göre küresel olarak algılanır. Evrenin hızlanarak genişleme etkisinin yanı sıra aslında evrenin merkezinde olmadığımız ve evrenin şeklini tam olarak bilmediğimiz için, evrende var olan gökcisimlerinin sayısı gözlemleyebildiğimizden çok daha fazladır.

http://www.bilimgenc.tubi...nin-buyuklugu-ne-kadardir
--spoiler--

Edit: başlık 10 numara 5 yıldız olmuş.
Teist bakış açısına göre cennet denilen mekanda sen ne istersen o olacak, istersen cenneti küçültüp cebine sokacaksın, istersen milyonlarca sene koşup yarısına bile ulaşamayacaksın.

Yani, yer ile gök arası kimine sonsuz gelirken, kimine bir adımlık mesafe olabilecek.

Göreceli bir kavram sanırım.
mealden anlam çıkartmaya çalışmak abuk sabuk bir iştir.

"Herhalde çelişki gibi görülen şey “Eni, gökle yerin genişliği kadar olan…cennet” ifadesi ile “Genişliği (eni), göklerle yer arası kadar olan… cennet” ifadesidir.

Önce şunu belirtelim ki, bu ayetlerin hiçbirinde “göklerle yer arası kadar...” ifadesi yoktur.

Ali imran Suresi'ndeki ayette “semavat = gökler” çoğul şeklinde, Hadid Suresi'ndeki ayette ise, “sema = gök” tekil olarak kullanılmıştır. Bunda bir çelişki yoktur. Çünkü, “sema” kelimesi bir cins isim olduğu için çoğul (gökler) manasını da vermektedir. Nitekim Türkçe’de de bunu görüyoruz; bazen “gök”, bazen de “gökler” diyoruz ve aynı şeyi kastediyoruz. "

sorunuza gelirsek cennetin genişliğini kesin olarak hesaplamak mümkün görünmüyor. mahşer meydanının genişliğini dilersek sayılara bile dökebiliriz. fakat öğrendiğim kadarıyla cennetin genişliği için(tüm umumi cennetten bahsediyorum) sayılara dökmek mümkün değildir.
Daha evreni ölçemedik cenneti nasil ölçelim.
ali imran suresi 133 vs hadid suresi 21.

ikisini de oku tarafını seç.
Cibril gibi bir meleğin ışık hızında ilerleyip sonunu getiremediği bir genişliktedir.