bugün

bir dürtü. şeytan mıdır kimdir bilmiyorum ama arada sırada göze çarpan, yerinde duran kuran ı kerim i ''ya nolcak sanki'' diyerekten abdest almadan alma isteğidir.

namazı abdestsiz kılmak gibi bir şey ama insan namaz kılmak istediği zaman, o ibadete soyunduysa abdest alır ama kuran ı okumak istediği zaman ya da kafasına takılan bir şey varsa abdest almaya üşenir. üşengeçlik diyelim aslında biz buna. herkeste var mıdır bilemem ama bana oluyor bazen böyle. şeytan diyorum, dürtme diyorum, dürtüyor namussuz. günahı boynuma artık, napalım.
"kuranı kerim'e temiz olmayanlar el süremezler" şeklinde bir ayet vardır. bu temizlikten kasıt ruhen olan temizlik mi yoksa bedenen olan temizlik mi, bu kişilerin yorumuna açıktır. benim şahsi düşünceme göre gusül abdestli olmak kafidir. yok bel altında tutmamak lazım, yok abdestsiz dokunma, yok arapça okumak daha sevaptır gibi şeyler, kuran okuma isteğini azaltabilir. kuran'ı türkçe mealinden, zorluklar olmadan okuyabilelim ki, din şarlatanlarının atıp tutmasına kanmayalım.
kuran sayfa sayfa indikten sonra ve hatta peygamber efendimiz vefat ettikten sonra kitap haline getirilldiği için dolayısıyla bu süreç içerisinde kitap halinde olmadığı için içerisinde abdestli veya abdestsiz ona dokunamaycağımız hakkında bir şey olamayacaktır. haliyle ona gönlümüzden geldiğince her zaman dokunabiliriz. ona gösterilen saygı türk milletinin geleneklerinden gelir sadece araplarda böyle bir şey yoktur yerlerde gezer kuranlar. dolayısıyla abdestsiz kuranı almak istenilmesi yanlış bir şey değildir.
bu tamamen anlayanın kapasitesi ile ilgili bir olay. bahsi geçen malum ayetin orjinali şöyledir:

Lâ yemessehû illel mutahherûn

meali:

Ona, TEMiZLENENDEN Başkaları DOKUNAMAZ.

bu sorun, malum ayetten "temiz olmayan kesinlikle dokunmasın" anlamını çıkaranın sorunudur. yanlış anladığı da zaten burdan belli. temiz olmayanlar dokunmasın değil, temiz olmayan dokunamaz diyor. yani temiz olmayanların kuran'a el sürmeye onu kirletmeye gücü yetmez demek istiyor. bahsi geçen temizlik manevi bir temizlik.