bugün

atatürk alevi mi sorusunu getiren köy o zaman...
kocacık yada diğer adıyla kızıloğuz türkmenleri ; anadolu'da başta tokat olmak üzere sivas, yozgat, kırşehir ile aydın, denizli, izmir civarında yerleşmiş bir türkmen oymağıdır. balkanlarda ise güney makedonya ve bulgaristan'ın deliorman bölgesinde meskundurlar. kızıloğuz/kocacık türkmenlerinin, bir kısmı alevi bir kısmı sünni'dir...
atatürk'ün babası ali rıza bey'in doğduğu köydür, selanik'de değil, makedonya'da bulunur. önce bunu düzeltelim.

Makedonya'da Atatürk'ün babası Ali Rıza Bey'in doğduğu Kocacık adında bir Türk köyü var.Yolu oldukça sapa. Öncelikle bizi komşu Türk köyü olan Dolgaş'ta yerliler karşılıyor.Arabanın etrafını saran yaşlılar oldukça düzgün bir Türkçeyle konuşuyorlar,çok içtenler,Kocacık'ı tarif ediyorlar. Bu arada bir teyze elinden tuttuğu sarışın mavi gözlü oğluyla gelip ellerimizi sıkıyor. Çocuğa Mustafa dememek elde değil, adı Sefer'miş. Köyde Türk okulu olduğunu,Adapazarı'ndan akrabalarının bazen ziyarete geldiğini ama kendilerinin hiç Türkiye'ye gitmediğini söylüyor teyze, ha bir de herkes gibi Türkiye'ye selam söylüyor.

Türk yetkililerin yardımıyla Kocacık'a yeni bir yol yapılmış, köye vardığımızda belediye başkanı ile karşılaşıyoruz, tanışıp biraz konuştuktan sonra bizi Ali Rıza Bey'in doğduğu evin restorasyonuna götürüyor. Makedon işçiler harıl harıl çalışmakta, 2 adet ev yakında tamamlanmış olacak.

o kadar içten insanlar ki bu iki köyde yaşayanlar, yürekleri o kadar temiz ki, ve türkiye'yi hepimizden daha çok seviyorlar, gözleri parlıyor, sizi duygulandırıyorlar. 'biz türkçe konuşuruz, okulumuz da vardır,türk okulu' diyorlar. üzerinde kocacık yazan tabelada bulunan c harflerinin yanına yıldız koyarak ay yıldızlar oluşturmuşlar.
kocacık köyünü ve insanlarını asla unutmayacağım.
Atatürk'ün dedesi kızıl ahmet Efendi'nin köyü.
Karıcığın eşi.
diğer köylere kocanız biziz falan diyorlar mıdır acaba.

ben muhtar olsam köyün girişine "hoşgeldiniz kocacık'ınıza" yazdirirdim amk.

gerisini gelen düşünsün.