bugün

Evet çoğu renkli kapaklarıyla satılması için can atılan sadece maddi gayesi olan tırt şeyler. Eğer kişisel gelişim mahiyetinde bir kitap okumak isterseniz, Kindi'nin Üzüntüden kurtulma yolları eserini okumanızı öneririm.
bir de şu analiz işine bir örnek vereyim içimde kalmasın.

mesela şu an ülke ekonomisi pekte normal seyretmiyor, dolardaki iniş çıkış ekonomide yarattığı darboğaz devletin kasasında para ihtiyacı doğuruyor, e bu kasaya parayı devlet vergiden sokmaya çalışacak illaki, ve gördüğünüz üzere hafif hafif dokundurmaya başladı, devlet bu gibi durumlarda zammı bir anda sokmaz hafif hafif geçirir ki millet uyanmasın duruma, "noluyo lan yoksa ekonomi kötü mü" diye bi çığırtkanlık başlamasın diye gözden ve gönülden ırak tüketim ürünlerine (sigara ve alkol) misliyle geçirir vergiyi ki yapamadığı zamların acısı çıksın.

mesela şöyle bir günde tütün satan bir dükkan açmak (elinizdeki imkanlar hayat vaad etmiyorsa) doğru ata doğru zamanda oynamaktır ki, türkiyede tütün satışı %150 ye yakın artış gösterdi benim gözlemimde. ayrıca bende tütün içiyorum tütüncü abinin yüzünde güller açıyor bu sıralar müşteriye ayrı bir sevgi saygı gösteriyor, hatta kendinede sordum bütün esnafın öldük bittik gidiyoruz dediği ortamda, işler çok iyi dedi o ne idüğü belirsiz gülümsemesiyle.

siz yinede ytd.
barnum etkisi olarak da bilinen güzel bir tespit var. wiki'de şöyle bir tanımı var;

"bireylerin, özellikle kendileri için hazırlanmış gibi görünen ama aslında büyük çoğunluktaki insanlara uyacak kadar genel ve belirsiz kişilik betimlemelerine yüksek puan verme eğilimlerini anlatan bir gözlemdir."

bu fenomen daha çok burçlar üzerine temellendirilmiş.fakat kişisel gelişim kitapları da benzer şeyleri vaad ediyor.

farklı düşünce yapısına, farklı kültürel ve ahlaki değerlere sahip kişilere aynı telkinleri verip, sonunda benzer başarıyı hedeflemelerine yönelik bir nevi umut tacirliği yapıyor.

başarıyı ve istenilene ulaşma azmini tetiklemek, bu kadar objektif ilkelere ve "önce her sabah, ayna karşısında çok güzelim diyerek güne başlıyoruz" ayarında tekrarlamalara mı bağlı?

insanlar, bir şeye ulaşmak için uzun süre emek verdikten sonra, o şeye ulaşıp tatmin olmadıklarında bunu çok kolay dile getiremez. çünkü bunun kabulü, uzun süre verdiği emek ile elde ettiğin şey arasındaki zaman-tatmin farkıdır. her daim ikincisinin ilkinden fazla olması istenir.

okuduğu kişisel gelişim kitabını, hayatına tatbik etmek için fırsat kollayan kişi de, zamanını çöpe atmak istemediği için, tatmin olmak istiyor.
Kitaplardan ne kapacağını bilmelisin..Bazen sayfalarca kitaptan alacağın tek bir cümle hayatını değiştirebilir.bu yüzden bir kitaba tırt demek yazara büyük saygısızlıktır.
Kazançları bakımından kişisel gelişen yazarlar;

(bkz: robin sharma)
(bkz: mümin sekman)