bugün

Kazançları bakımından kişisel gelişen yazarlar;

(bkz: robin sharma)
(bkz: mümin sekman)
Kitaplardan ne kapacağını bilmelisin..Bazen sayfalarca kitaptan alacağın tek bir cümle hayatını değiştirebilir.bu yüzden bir kitaba tırt demek yazara büyük saygısızlıktır.
barnum etkisi olarak da bilinen güzel bir tespit var. wiki'de şöyle bir tanımı var;

"bireylerin, özellikle kendileri için hazırlanmış gibi görünen ama aslında büyük çoğunluktaki insanlara uyacak kadar genel ve belirsiz kişilik betimlemelerine yüksek puan verme eğilimlerini anlatan bir gözlemdir."

bu fenomen daha çok burçlar üzerine temellendirilmiş.fakat kişisel gelişim kitapları da benzer şeyleri vaad ediyor.

farklı düşünce yapısına, farklı kültürel ve ahlaki değerlere sahip kişilere aynı telkinleri verip, sonunda benzer başarıyı hedeflemelerine yönelik bir nevi umut tacirliği yapıyor.

başarıyı ve istenilene ulaşma azmini tetiklemek, bu kadar objektif ilkelere ve "önce her sabah, ayna karşısında çok güzelim diyerek güne başlıyoruz" ayarında tekrarlamalara mı bağlı?

insanlar, bir şeye ulaşmak için uzun süre emek verdikten sonra, o şeye ulaşıp tatmin olmadıklarında bunu çok kolay dile getiremez. çünkü bunun kabulü, uzun süre verdiği emek ile elde ettiğin şey arasındaki zaman-tatmin farkıdır. her daim ikincisinin ilkinden fazla olması istenir.

okuduğu kişisel gelişim kitabını, hayatına tatbik etmek için fırsat kollayan kişi de, zamanını çöpe atmak istemediği için, tatmin olmak istiyor.
bir de şu analiz işine bir örnek vereyim içimde kalmasın.

mesela şu an ülke ekonomisi pekte normal seyretmiyor, dolardaki iniş çıkış ekonomide yarattığı darboğaz devletin kasasında para ihtiyacı doğuruyor, e bu kasaya parayı devlet vergiden sokmaya çalışacak illaki, ve gördüğünüz üzere hafif hafif dokundurmaya başladı, devlet bu gibi durumlarda zammı bir anda sokmaz hafif hafif geçirir ki millet uyanmasın duruma, "noluyo lan yoksa ekonomi kötü mü" diye bi çığırtkanlık başlamasın diye gözden ve gönülden ırak tüketim ürünlerine (sigara ve alkol) misliyle geçirir vergiyi ki yapamadığı zamların acısı çıksın.

mesela şöyle bir günde tütün satan bir dükkan açmak (elinizdeki imkanlar hayat vaad etmiyorsa) doğru ata doğru zamanda oynamaktır ki, türkiyede tütün satışı %150 ye yakın artış gösterdi benim gözlemimde. ayrıca bende tütün içiyorum tütüncü abinin yüzünde güller açıyor bu sıralar müşteriye ayrı bir sevgi saygı gösteriyor, hatta kendinede sordum bütün esnafın öldük bittik gidiyoruz dediği ortamda, işler çok iyi dedi o ne idüğü belirsiz gülümsemesiyle.

siz yinede ytd.
Evet çoğu renkli kapaklarıyla satılması için can atılan sadece maddi gayesi olan tırt şeyler. Eğer kişisel gelişim mahiyetinde bir kitap okumak isterseniz, Kindi'nin Üzüntüden kurtulma yolları eserini okumanızı öneririm.
kişisel gelişimle, bir işyerinde çok iyi pozisyonlara gelinebileceği anlatılan bu kitaplarda, sürekli bill gates, sakıp sabancı gibi gerek yurt içi gerek yurt dışı örnekleri verilir. ama bizim keriz okuyucu bilmez ki bu adamlar şirket içinde yükselip mevki peşindeki insanlar değil, bu adamlar sıfırdan kimsenin yapmadığı bir işi yapıp, doğru zamanda doğru ata oyunayıp, biraz da şanslarının yaver gitmesiyle milyoner olmuş insanlardır.

doğru zamanda doğru at dışında hepsi palavradır, ki bu bir işin geleceğini tahmin etmektir hiç kimsede bunu kesin olarak bilemez, sadece analizler yaparak ihtimalleri yükseltirsiniz. bunu yapabilmek içinde kişisel olarak gelişmeye ihtiyacınız yok zaten. sanayide ne patronlar var iki lafı bir araya getiremeyip, gece gündüz kurtlar vadisi izleyip milyoner olmuş.
özellikle bu kitapları yazanların kendi gelişimlerini tamamlayamayan insanlar olması ayrıca komik bir durum.

Mesela adam;

"Balıkçılık ve Balık Tutma Sanatı" adında kitap yazıyor, olta tarifleri yapıyor ama yazar hayatında 1 kez bile eline olta almamış, balık tutmamış,

yada

Liderlik konusunda kitap yazanlara bakıyorsunuz hayatları boyunca kendisi dahil yanında 3 yada 4 kişi çalışmamış, çalışmışsa da bu çalışanlarda türlü bahaneler ile işi bırakmış, adama eleman dayanmıyor ve yazdığı kitapta liderlik ve vasıflarını anlatıyor.

Komedi gibi.
Hala bu kişisel gelişim zırvasına inanan insanlar görüyorum etrafımda.

''Dinleyin sürüngenler; sizler özel değilsiniz, sizler güzel ya da eşi benzeri olmayan kar tanesi de değilsiniz, sizler işiniz değilsiniz, sizler paranız kadar değilsiniz, bindiğiniz araba değilsiniz, kredi kartlarınızın limiti değilsiniz, sizler iç çamaşırı değilsiniz, sizler herkes gibi çürüyen birer organik maddesiniz. Bizler bu dünyanın şarkı söyleyip dans eden pislikleriyiz. Hepimiz aynı pisliğin lacivertleriyiz.''
Yön gösterme amaçlı yazılmış kitaplardır.işlemeyen demir pas tutar.Okumakla hiç bir şeyi değiştiremezsiniz.
(bkz: kişisel gelişim kitabı yazıp köşe olmak)
kitap okumaya gerek yoktur. benden tavsiye, çevreniz geniş olsun, tanıdıklarınız etkili insanlardan oluşsun, oluşmuyorsa ikinci derecede etkili yetkili insanlara yakın olun. insan portföyünüz ne kadar geniş ise zengin olma ihtimaliniz o kadar kuvvetlidir.

sakıp sabancı yeni bir şirket kuracağı zaman , bu alanda tanınmış çevresi geniş insanları bünyesine alırdı. böylece insan sermayesini otomatikman level attırır. aklınızda bulunsun.
bill gates, sakıp sabancı vs. kişilerin hayat hikayeleri insanları ancak derin duygulara boğar ama pratikte hiç bir şey katmaz.

bi kulaktan girer diğerinden çıkar.
kim mukemmeldir ki beni mukemmel kilacak?
bazen daha kendini geliştirememiş yazarların yazmasından kaynaklanır.
ah yazık o insanlara.
kişisel gelişim kitabını koruyor gibi olmayayım ama; hayat daha tırt olmasaydı kişisel gelişim kitabı hiç olmazdı.
kişisel gelişim kitapları kişisel gerilim yaratmaktan öteye gitmezler, tek sundukları reçete kendine güven ve mutlu ol'dur. Mutlu değilsen hayatının bir anlamı olmadığını iddia ederler hayatın illa bir anlamı olması gerekirmiş gibi. Hayatın bir anlamı yok diye höykürdüğün zamanlarda bol bol aktivite önerirler. Hayatın anlamının olmaması onlar için hayatının boş olduğunun göstergesidir ama fena halde yanılmaktadırlar. Hayatının her anı meşgul biri için bile hayat anlamsız olabilir. Kendini tanımakla başlayan kendine güvenme süreci ise insana kendini aptal gibi hissettirir. Eğlenceli vakit geçirmek istiyorsanız, sahteliği şüphe götürmez vak'a örnekleriyle dolu bir kişisel gelişim kitabı edinin, bir kez gülümseme garantidir. Kahkaha atıyorsanız demek ki büyütülecek hiçbir sorununuz yok, gevşeyin.
katıldığım önermedir. yazar kişinin başarısı söz konusu olunca çoğu kitabı yazmıştır ama anlattıklarını başaramamıştır. dolayısıyla anlattıkları yanlıştır.
teoride insana bir şeyler kattığı doğrudur ancak hayat haddinden fazla pratik bir olgu olduğundan dolayı direkt yanlış ya da doğru önermedir denemez, izafidir. ancak pat mesiti'nin, hayalleri olanlar asla uyuyamaz kitabı fayda unsuru gözetmeksizin edebi bir eser olarak okunmalıdır.
Evet itiraf ediyorum bende okumuştum. Hemde birkaç kere. Bi ise yaradimi diye soracaksan eğer? kocaman bi Hayır derim sana.
Oku oku nereye kadar?? ilk sayfalar güzel oluyor.. alıyorsun gazı kitaptan, 30 yaşında; "ben büyüyünce doktor olacam' diyorsun. Sonraki sayfalar tam bi can sıkıntısı oku oku bitmiyor kitap çok can sıkıcı hale geliyor okudugunuda anlamiyorsun.
Yani bi hevesle aldığın kitap 2 gün sonra bidaha acilmamak üzere tozlu raflarin arasında kendine yer ediniyor.
Not:okadarda kötü değil gene bir kaç bilgi sahibi oluyorsun okadar kötü düşünme.
Bu kitaplar hayatın gerçeklerinden çok uzaktır. Zaten yazılmasındaki amaç da insanı gerçeklere hazırlamak veya insanlara gerçekleri göstermek değildir. Yazar, kitabı çok satıp daha çok para kazanmak için okuyucuya bir kamyon gaz verir, sen aslansın sen kaplansın diyerek coşturur ve böylece okuyucuya şirin görünmeyi ve kitabını beğendirmeyi amaçlar. Zavallı okuyucumuz da orada yazılanları gerçek hayatında 'taklit' ederek bir yerlere varmayı dener, ancak bu durumun, insanların gözünde deli saçması hareketler olarak algılanmaktan başka bir getirisi olmaz. Okuyucu, bu durumu kendi beceriksizliği olarak algılar ve Sonunda bunalım kaçınılmazdır.
sadece kendi düşüncelerini benimsetmeye çalışan bir kitaptır.
evet ufku köreltir.
hak verdiğim gerçek. birini okudum gelişmedim kişisel. gelişseydim kişisel..
kişicell yeni hattınız.
süper gelişmiş übermensch yurdum insanı için gereksiz kitaplar. aga diyen tırt diyen adamlar ahkam kesiyor gelmiş. hangi kitabı okuyalım ganka bi deyiverde ışığınla aydınlanalım.
genellikle doğru olan bi yaklaşımdır.
kısa yoldan para kazanmayı anlatan kitaplar yüzde yüz etkilidir, gerçekten insana bir servet kazandırabilir, ama okuyana değil yazana tabii ki.