bugün

30 kasim 2007 isparta ucak kazasi sonucu hayatını kaybeden bilim insanlarından iki bayanın cenaze namazının kılınmasından önce, tabutlarına dayalı şekilde duran rahmetlilerin fotoğraflarının kaldırılmasını ve yakalara takılmış, rahmetlilerin fotoğraflarının çıkartılmasını isteyen, fotoğraf ile cenaze namazının caiz olmadığını uyduran imamdır.

ne ilginçtir, bu kazada hayatını kaybeden erkek öğrencinin namazında aynı işlem uygulanmamıştır.

yöneticiye: 'sözlük yazarları arasına kin ve nefret tohumu serpecek başlıklar silinir' denilmiş. ben yazdığım olayı götümden uydurmadım, yaşanmış bir olayı yazdım. kin ve nefret tohumu serpenleri yanlış yerde arıyorsun.

gerçekleri temel alan düşüncelerimi bir kesimi rahatsız edecek diye söyleyemeyeceksem, buranın tarafsız bir ortam olduğunu iddia edemezsin.
bilip bilmeden imama hakaret etmeyelim. dinen resime karsi namaz kilmak dogru degildir. bu putperestliktir. hocaya laf atip rahatlayabilirsiniz ama bazi gercekler laf atmakla degismez. bilmeden konusmayalim, konusanlari uyaralim.
turkiye'de bolca bulunan imam turudur. deli dana hastaligi bas gosterdigi zaman kasap akrabalari olan imamlarin "inanmayin, yok oyle bir hastalik, avrupa et yememizi istemiyor, o yuzden uyduruyorlar bunlari" dedigi gorulmustur.

yukarida bahsi gecen resim olayi ise tam komedidir. yakaya asilan resim ile puta tapmak arasinda nasil bir bag kurulduysa artik, pes diyorum. geri kafaliligin, bagnazligin ulastigi son nokta !
neden bu kadar üstüne gidilmekte olduğunu anlayamadığım insandır.
öncelikle bir din hakkında hüküm çıkarırken belli bir usule göre yapılmalıdır.ilk önce kuran taranmalı, bu konu hakkındaki ayetlerin ışığında olaya bakılmalıdır.eğer kuran'da direkt olarak yer almamışsa bu sefer peygamber efendimiz'in hayatına ve sünnetlerine bakılır.bu iki usulden somut bir hüküm çıkmamışsa bu sefer müçtehidlerin ve fakihlerin bu konu hakkındaki genel görüşlerine bakılmalıdır.

şimdi söz konusu olayda, resim ile puta tapmak arasında bir bağ olmadığını varsaymak ve bunu bağnazlığa bağlamak ne kadar mantıklıdır orası tartışılır.eğer islam'ın geldiği çağdaki arap toplumunun sosyal hayatını incelersek peygamber efendimiz'in neden böyle bir kanıya vardığı ve resmi yasakladığını anlamak pek de zor olmaz.
islamiyet öncesi arap toplumunun sosyal, kültürel ve ticari hayatının merkezi konumunda bulunan putların bu konu hakkındaki temel kavram olduğunu bilmemiz gerekir.ve müşrik mekke toplumunun neden peygamber efendimize bu kadar karşı çıktığını araştırırsak putların müşrikler için hem itibar hem de ticaret açısından neden bu kadar önemli olduğunu görebiliriz.
peygamber efendimiz ise getirdiği allah'ın hükümleriyle putların yıkılmasını emrediyordu.sadece maddi putların değil kalplerine çöreklenmiş diğer kavramları da...
resim veya heykel konusunda ise peygamber efendimiz o dönemki arap toplumunun sosyal hayatını ve geçmişte yaşadıklarını dikkate alarak put veya puta benzer her türlü şeyi yasaklamıştır.sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer misali peygamber efendimizde ümmetinin putlara meyletmesini bile istememiştir.eğer bu hükmü aynen alıp günümüz toplumuna uyarlamaya çalışırsak anakronizm olur, yani zaman kırılması gibi bir şey...çünkü toplumlar farklı, o zamanki arap toplumu ile şimdi yaşadığımız toplum arasında dağlar kadar fark vardır.ki en büyük fark, o zamanki arap toplumunun en önemli gündemi olan din alayışıdır.kısacası kendi toplumumuzun gözüyle bakınca çok saçma bir şey olarak gelebilir ama o zamanki toplum için önemli bir hükümdü.

peki resim ile puta tapmak arasında bir bağ var mıdır veya resim yapmak günah mıdır? el-cevap olarak, benim sınırlı ve az olan bilgim böyle bir hüküm çıkarmama engeldir.ancak şahsi görüşüm, ibadet yaptığımız yerde özellikle insan portresi olmamasına dikkat edilmeli.
o da bir şey mi?
türkiye'de politikacılar kendi kendilerine demokrasi, laiklik diye kavramlar uydurup uyarlayıp yutturuyorlar.
(bkz: rte)
(bkz: oflu imam)