bugün

yaş 50 yi geçince iyiden iyiye kendini belli etmeye başlayan hastalık türüdür. süt ve süt ürünlerinin bol miktarda tüketilmesi önerilir.
Kemik erimesinden koruyan 6 etkili yöntem
--spoiler--
Kemik erimesinin (osteoporoz) yaygınlaştığı günümüzde, her 4 kadından ve her 8 erkekten biri bu hastalıkla mücadele ediyor. Özellikle menopoz sonrasında kadınların daha çok risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Özgür Çetik, yanlış yaşam alışkanlıklarının osteoporoz riskini artırdığını anlattı ve hastalığın belirtileri ile ilgili bilgiler verdi. Peki kemik erimesinden korunmanın yolları neler?
20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle bilgiler veren Acıbadem Bakırköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Çetik, “Osteoporozu bulunan hastalarda basit düşmelerde bile omurga, kalça ve el bileği kemik kırıkları çok sık görülmektedir. Omurgada kırık oluşur ise kamburlaşma ve boy kısalığı ortaya çıkar. Oluşan deformite ve ağrı hayat kalitesini düşürür. Omurga kırıklı hasta akut dönemde ortopedi polikliniklerine şiddetli bel ve sırt ağrısı ile gelirken, geç dönemde ise; kronik bel ağrısı, uyku bozukluğu, nefes darlığı, hazımsızlık, anksiyete hatta depresyon ile gelebilir” diyor. Kalça kırığının cerrahi tedavi gerektirdiğini, ölüm riskinin ise cerrahi tedaviye rağmen ilk yıl yüzde 20-33 arasında değiştiğini belirten Prof. Dr. Özgür Çetik, kemik erimesinden korunmanın 6 etkili yolunu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
EN KOLAY EGZERSiZ: YARIM SAAT TEMPOLU YÜRÜMEK
Hareketsiz yaşam tarzının davetiye çıkardığı ciddi sorunlardan biri kemik erimesi yani osteoporoz. Oysa özellikle genç yaşlardan itibaren düzenli egzersiz yapma alışkanlığı edinmek, her gün düzenli olarak en az yarım saat tempolu yürümek kemik kaybına karşı son derece önemli rol oynuyor.
KEFiR TEK BAŞINA OSTEOPOROZLA SAVAŞIYOR
Süt, yoğurt, kefir gibi kalsiyumdan zengin besinleri ihmal etmemek, düzenli olarak yeterince tüketmeye özen göstermek kemik erimesine karşı büyük fayda sağlıyor. Kefirin tek başına bile osteoporozu önlediğine dair bilimsel yayınlar mevcut. Kalsiyum alınması kemik yıkımını azaltırken, D vitamini de kalsiyumun emilimini artırıyor ve osteoporoza karşı koruyor.
GÜNEŞLi GÜNLERi KAÇIRMAYIN
Özellikle Mayıs-Kasım ayları arasında saat 10:00-17:00 arası dönemde 15 dakika güneşte kalmak D vitamini yapımını sağlayarak osteoporozu önlemede etkili. Alınan D vitamininin aktifleşmesi için vücudun güneş görmesi gerekiyor. Evde pencerenizi açarak fırsat buldukça güneş ışınlarından faydalanmayı ihmal etmeyin. Pencerenin ardından gelen güneşin faydası olmadığından doğrudan temas önemli.
ALKOL VE SiGARADAKi RiSK
Osteoporozda risk faktörleri arasında alkol ve sigara önemli yer tutuyor. Alkol ve sigara kullanımından kaçınmak çok önemli. Özellikle sigara kullanımı ve sigara dumanına maruz kalarak pasif içici olmak kemik kaybını artırıyor. Ancak osteoporoz başlangıçta sinsi seyrettiğinden, kemiklerde kırıklar meydana gelinceye dek hiçbir belirti vermeyebiliyor.
AŞIRI TUZ TÜKETiMi RiSKi ARTIRIYOR
Gazlı ve kafeinli içecekler ile aşırı tuz tüketimi de osteoporoza davetiye çıkarıyor. Kafein kalsiyum emilimini azaltarak kemik kaybına yol açtığından, kahve ve çayda aşırıya kaçmamak, gazlı içeceklerden kaçınmak gerekiyor. Aşırı tuz da vücutta kalsiyum kaybına, dolayısıyla kemik kaybına neden olduğundan günde 6 gramdan fazla tuz tüketmemek gerekiyor.
PROTEiN KEMiKLER iÇiN FAYDALI AMA…
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Çetik “Protein kemikler için fayda sağlarken, aşırı protein tüketimi kemiklerde güç kaybına yol açtığından yüksek proteinli gıdalardan kaçınılmalıdır. Mevsim sebze ve meyvelerinin yeterince tüketilmesi ve su içmeye özen diyor.
--spoiler--
tesettur ve eve kapanmayla hic alakasi olmayan olaydir. irsi olma orani yuksek ve az kalsiyum tuketimi sonucunda olusan hastaliktir. yaslilik doneminde bi hayli sikinti cektiren allah kimsenin basina vermesin dedigim hastalik ayni zamanda. dikkat edilmesi gerek.
tesettürlü ve eve kapanan annemde görünmeyen hastalıktır.
glikozaminasit kullanılması fayda edebilir.
(bkz: alternatif tıp)
(bkz: osteoporoz)
kemik kütlesinde progressif azalma ve kemik yapının mikromimarisinin bozulması, fraktür hassasiyetinde artma ile karakterize kompleks, multifaktöriyel, sistemik iskelet hastalığıdır. hipertansiyon gibi osteoporoz da genellikle sessiz ve semptomsuz olup temeldeki patoloji potansiyel olarak harabiyete yol açıcıdır. çoğu olguda yaşam stilinin düzenlenmesi, diyet ve terapötik maddelerin kombinasyonu ile önlenebilir ve/veya tedavi edilebilir. osteopeni bir risk faktörü iken osteoporoz bir hastalıktır.

en yaygın jeneralize iskelet hastalığı osteoporoz olup osteoporotik fraktürlerin en sık görüldüğü lokalizasyonlar yüksek trabeküler içeriği olan kemiklerdir. fraktürlerin yaşlı populasyonda giderek artan bir oranda mortalite ve morbiditeye neden olduğu kabul edilmektedir. kadınlarda kemik kütlesinde kayıp menopozdan sonra hızlanır. erkeklerle karşılaştırıldığında kadınlarda osteoporoz gelişme riski 4 kat fazladır. çoğu hasta fraktürler nedeniyle yürüme fonksiyonunu kaybederken %50’ye yakını hiç bir zaman tamamen düzelememekte; üçte birinden fazlası ise tamamen bağımlı hale gelmektedir.