bugün

insanı kahreden bir gerçeklik. zamanında 2.dünya harbi esnasında, inönü'ye demişler, paşam gel uçak alalım, paşam şunu alalım, bunu alalım, zira her şey çok ucuzladı, tam vakti diye.. şef; olmaz öyle şef biz fakir bir ülkeyiz, biz bize anca yeteriz diyerek kestirip atmış. ne düşünmüş, ne ekonomistlere danışmış, ne anazliz yaptırtmış... hemen yok demiş olmaz öyle şey. daha sonra 5 katı fiyata almak durumunda kalmış paşa onları.

ülkenin memurlarının durumu fena değil, hatta gayet iyi, halk perişan. ülkenin yükünü çeken kesim köylü zaten. ellerinde ne var ne yoksa zamanında devlete vermişler, sonra savaş bitince de alamamışlar, inönü'ye memurların rahatının yerinde olması yeter sebep. bütün diktatörlüklerde, diktatörler hemen hemen aynı lafı eder, düşünür, düşündürttürür;

''biz fakir biz halkız''.

fakir olarak kastettiği devlet memurlarının daha rahat edebilmesi için kendini paralayan köylüler, işçilerdir her daim. böyle der ama o köylünün , o işçinin de asla zenginleşip başına bela, otoritesine zarar getirmesini istemez.

neyse dağılmadan;

küresel olarak düşünemez kemalistler hiçbir şeyi. bir maddeyi, bir kavramı bütünüyle ele alamazlar. içinde bulundurdukları ideoloji buna izin vermez çünkü. bu yüzden her şeye devlet egemen olmalıdır onlara göre. çünkü serbest piyasanın içinde kaybolacaklarını, çok sıradan görüneceklerini bilirler.

türkiye fakir bir ülkedir hep onlara göre. mahkumdur da buna.

onlar ise fakir türkiye'nin zamazingolarında vals yapan kemalistlerdir ama...
inönü'nün uçak alalım önerisini kabul etmemesinin sebebi demokrat parti iktidarına kadar Eskişehir'de tam kapasite çalışan uçak fabrikasıdır. Bu fabrikada, Libya'dan alınan ingiliz yapımı hurricane ler mükemmel bir modernizasyona tabi tutulmuştur. Demokrat Parti iktidarı ise Truman'dan gelen öneri üzerine bu fabrikayı kapatıp üzerine Şakir Zümre Soba Fabrikası'nı kurmuştur. Kemalistler küresel düşünemiyor diyen en üstteki yarım akıllıyı er meydanında ülkeyi yönetirken görmek isterdim ama o ağa babalarının yanında bile figüran olmaktan öteye geçemez.
ekonomiden kasıt kapitalist ekonomiye uşaklık etmek, özelleştirme yapmaksa, evet doğrudur. ismet inönü'yü birçok konuda hatalı bulsamda, o dönemin ekonomik durumunu 2.dünya savaşı ve etkilerini göz önünde bulundurmadan yargılamak nasıl bir zırvadır?

ve biz ekonomiden iyi anlayanları da iyi biliyoruz;
(bkz: islamcı burjuvazi)
türkiye'nin en büyük dış borcu adnan menderes, turgut özal ve tayyip erdoğan döneminde alındığını bilmeyen yazar söylemi.borçlanarak ekonomiden anlanılıyorsa boşverelim anlamasınlar...

(bkz: kriz bizi teğet geçti hamdolsun)
hu çekerten, tek tek basaraktan
fener dikerekten
halkı sikerekten
gel canım gel amman.hey hey de hey hey
öyle bir dönemde ülkeyi II. dünya savaşına sokmamakla mümkün olan en önemli ekonomik hamleyi yapmış milli şeftir.