bugün

*

Kavramsal sanat terimi, 1960'larda artık kendilerini alışılageldik sanat eseri biçiminde göstermeyen sanat eserleri için kullanılmaya başlanmıştır. Fikir sanatı olarak da geçer. Kavramsal sanatçılar, bir resim veya heykel yapmak üzere yola koyulup bu amaca yönelik fikirler üretmek yerine geleneksel gereçlerin ve biçimlerin ötesinde düşünüp fikirlerini uygun malzemeler ile ifade etme amacı güderler. Klasik anlamda resim veya heykel tarzı nesneler, ticari mal olmaya elverişli olduklarından sanatsal yaratı ve beğeninin dışında tutulur. *
ing.: Conceptual art.
(bkz: kavramsal sanati kavrayamamak)
varlığım kavramsal sanata armağan olsun!
o derece..
ilk olarak 1960'ların başında Henry Flynt tarafından bir fluxus yayınında kavram sanatı olarak anılmıştır. Kavram sanatı, Joseph Kosuth ve Art&Language grubu tarafından daha sonra farklı anlamlarda kullanılmış, 1970'lerden itibaren ise 'kavramsal' kullanımı yaygınlaşmıştır. Kavramsal sanatta öncelik kavramda olduğundan ve metin (anlatı) ile de yakından bağlantılı olduğundan, bu sanat üretim şekli kendini her biçim ve malzemede gösterebilir. 1960'lardan itibaren özellikle performans sanatı, arazi sanatı, Arte Povera eğilimleri yaygınlaşmıştır. Bazı kavramsal sanat eserleri atık, buluntu nesneler, karalamalar, yazılı ifadeler veya kılavuzlardan oluştuğu gibi fotoğraf, film ve video da kullanılan gereçler arasındadır. Temel olarak 1960 ve 70'lere ait bir akım olmasına rağmen hala etkisi büyüktür.
fikrin sanat yapan makina haline geldiği andır. fikirler önemlidir.
marcel duchamp'ın pisuvarıyla ile net şekilde başladığına ianandığım ilk başlarda farklı, kaliteli derin anlamlı bir yorum ama günümüzde büyüklerin oyun alanı olan "sanat disiplini"
Fikir ne denli önemliyse, iş o kadar iyidir. Dünyanın bir çok ülkesinde güzel sanatlar alanında, resim, heykel, seramik fotoğraf gibi ana disiplinler arasına girmeyi başarmıştır. Sanıldığının aksine resimin yada heykelin bir alt dalı bir akımı değildir. Başlı başına bir disiplindir.
düşünceye materyal sokma.

(bkz: al işte bienal)
sanatın bazı kesimlerine göre çok daha yüksel leveldadır.
iskandinav ülkelerinde mitolojiden sonra en ilgi çekici eserlerin ortaya çıkarıldığı sanat türü. akım olması en güzel dilektir sanat için orası ayrı.
önce dadaistler başladı, sanat estetik olmak zorunda değil dedi. daha da ileriye gidip estetik güzel olmak zorunda değil de dedi. sonra ne oldu? çirkinliği güzel resmedenler çıktı. şekilsizliklik bile güzele döndü. yeteneksizlik olarak algılanmadı.
sonra biçime gerek yok dediler. paintte resim yapar gibi minimalistler doğdu. onları da aştı, soyut dışavurumcular çıktı, boyayı alıp rastgele sallayarak bile bir şeyler anlattılar. en sonunca tamamen soyut, hiçbir yandan sınırlı olmayan(biçimsiz) resimler çıktı.
bide ekletik resim çıktı tabi, rastgele alınan parçaları birleştirmeye gittiler ve aralarında hiçbir bağ olmayan nesneler bir bütün olarak sanat eseri oldu.
en önemlisi ise kavramsal sanat. eserin biçimini geç, kendisi, ne olduğu ve neye benzediği bile önemli değildi. bu fikir devrim yaptı sanatta çünkü her şey sanatın kapsamı içine girdi.
mesela duchamp ın pisuvarı bir pisuvardır. işenen nesne. bildiğin içine sidik yapıyorsun ama müzeye koyup insanlar hayret içinde bakıyor. bunun duchamp dalga geçmek için sergiye göndermiş ama sergilenmemiştir.
peki burada ne önemli? onu duchamp kendi bile yapmamış.
kavram önemli. ne kavramı? orada bize anlatmak istediği önemli.
yani eserin kavram dışında bir önemi yok, estetiklik zaten önemli değil, estetik olsa da güzellik önemli değil. ne oldu?
postmodern sanat. body art mesela, kıçına bir iki boya sürüp tuvale otursan bu bile sanat olur. neden?
çünkü orada kutuplaşan dünyanın yalnızlığını anlatmış oluyorsun.
işte kavramsal sanat tam böyle bir şeydir. bugünki sanattın itibarsızlığının en önemli sebebidir.