bugün

anayasa mahkemesine bireysel başvuru yapılması için ön şarttır. bunlar tüketilmesi gereken kanun yolları olarak adlandırılır.

kanun yolları bir mahkeme kararından hoşnut kalmayan davanın ilgililerinin başvurabileceği itiraz yollarıdır.

kanun yolları ikiye ayrılır; olağan kanun yolları ve olağanüstü kanun yolları.

olağan kanun yolları kesinleşmemiş mahkeme kararlarına karşı başvurulabilecek olan kanun yolları olup, bunlar a) itiraz b) istinaf c) temyiz olarak sınıflandırılır. cmuk'ta bulunan tashihi karar yolu cmk'da öngörülmemiştir.

olağanüstü kanun yolları kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı başvurulabilecek kanun yolları olup, bunlar, a) yargılamanın iadesi b) yazılı emirle bozma c) yargıtay cumhuriyet başsavcısının itirazı olarak sınıflandırılır.

anayasa mahkemesine bireysel başvuru süresi son kanun yolu başvurusuna dair kararın tebliğinden itibaren 30 gündür. ancak, burada dikkat edilmesi gereken husus, anayasa mahkemesinin ön incelemesinde "kanun yararına bozma" yoluna başvurulmasını başvuru süresini kesen bir ve tüketilmesi gereken bir kanun yolu saymaması ve "idari ret" kararı vererek işin esasına girmemesidir. bu karara karşı tebliğinden itibaren yedi gün içinde yine anayasa mahkemesine itiraz edilebilir. ancak, şüphesiz ki, kanun yollarının hepsi tüketilmeden talebin idari yönden reddi, yasaya aykırı ve hak kaybına yol açan bir yorumdur.