Appointment With Destiny. ingiliz seyyah, casus, yazar (bkz: rosita forbes)in kitabı.
(bkz: rosita forbes) bu hatıratında ilginç bir yemek davetinden bahseder.
1914’ün başlarında (bkz: aubrey herbert), o sıralar takriben 22 yaşlarında olan rosita’yı balkanlardaki evine bir not ile yemek için davet eder.

rosita forbes bu yemek davetini şöyle anlatıyor:

“o gün aubrey herbert’ten gelen çılgınca bir mektubu bana hatırlattılar… ‘sita!’ (rosita’nın kısaltılmışı) diyordu mektup, ‘yarın öğlen yemeğini bizimle yemelisin. gelen bir ‘mistake’ (mistake: ingilizce “yanlış” demek) var ve onu sadece sen konuşturabilirsin.’ yazı her zaman olduğu gibi okunaksızdı; fakat davet karşı konulmazdı. o zamanlar 22’den fazla olduğumu düşünmüyorum. yemek çok lezzetliydi. mary herbert mükemmel bir ev sahibesiydi. (bkz: lord allenby) ile yeni tayin edilen ataşe ....... .....’in arasına oturdum; fakat yemeğin doğru düzgün tadını çıkartamıyordum, çünkü hep ‘mistake’i arıyordum. ev sahibimizin küçük asya’da bir sınır ve bir yığın toplantı ile mikado çöpleri oynamasına yardım eden fransız olabilir miydi? veya filistin’den henüz dönen yakışıklı idareci miydi? komplocu bir şekilde aubrey’e müracaat ettim. ‘hangisi yanlış (mistake)’ diye sordum ‘ve benden ne yapmamı istiyorsun?’ şaşırmış duruyordu. izah ettim. ‘oh tatlım!’ diye güldü. ‘sana nice (hoş) türk’ geliyor diye yazdım!”
rosita forbes, appointment with destiny, e.p. dutton & co., new york 1946, sayfa 192, 193.

(bkz: aubrey herbert), rosita forbes’e yolladığı notta, “hoş bir türk”ün geleceğini söylemiş, fakat miyop olmasından olacak yazısının bozukluğu sebebiyle böylesi bir anlaşmazlık, daha doğrusu şaşkınlığa, rosita’yı meraka sevk eden ufak bir hatıraya sebeb olmuş.

fakat daha da ilginç olanı, mektupta bahsi geçen genç osmanlı subayı’nın yanında oturan (bkz: lord allenby)nin aynı tarihten sadece 3 sene sonra ingilizlerin filistin’i işgal eden ordularının komutanı olacak olması.

ve yemek davetini veren, meşhur ingiliz casus lawrence’in söylediğine göre “balkan birliği’nin, ittihad ve terakki komitesi’nin ve arnavut ihtilal komitesi’nin reisi” (bkz: aubrey herbert) çok sonra çanakkale harbi sırasında ortaya çıkıyor ve yeni zelanda (anzak) tümeni’nde tercüman ve istihbarat subayı olarak gözüküyordu. dahası, o harbdeki müttefik ordusu’nun ingiliz kumandanı ian hamilton, osmanlı ordusu’nun çanakkale’deki türk komutanı ile bir görüşme için tesadüf bu ya onu seçiyordu...

olaylar olaylar...