bugün

Çocukların 2-7 yaş arasındaki dönemidir.

Çocuk ve anne minibüste yolculuk yapmaktadir ki belli bir zaman geçmiş ve çok sayıda kişi inmiştir minibüsten. Bizim minik:

- anne gidiyoruz gidiyoruz müsait biyeri geçemedik. herkes de müsait biyerde iniyoooooooooo??

der. işte budur işlem öncesi dönem.
jean piaget'in bilişsel gelişim dönemlerinden ikincisidir, kuramındaki en geniş alan diye nitelendirilir, bu nitelendirmeden dolayı bu kısmı kendi içinde iki alt döneme daha ayırır, bunlar ;
- sembolik dönem (2-4)
- sezgisel dönem (4-6)

kitaplarda ayrıntılı anlatılsada, özet olarak bu dönemde bilinmesi gereken belli başlı kavramlar vardır, bu kavramları bilmek bu dönem hakkında fikir edinmek için yeterlidir, bu kavramlar;

oyun etkinlikleri söz konusu olduğunda ortaya çıkan üç kavram vardır, sembolik oyun, pararlel oyun, hayali-uydurma oyun.

büyüsel düşünme, burada karşımıza iki kavram çıkar, canlandırmacılık ve yapaycılıktır.

odaklanma, kuramın en önemli kavramı olmakla birlikte, diğer dönemlere geçmek için atlatılması gereken bir kısımdır, odaklanmanın bir diğer ismi ya da onun yerine kullanılan keline odaktan uzaklaşmadır.

ben merkezci düşünme, egosantrizm diye adlandırılır, bunun nedeni yukarda bahsedilen odaktan uzaklaşamamaktır.

özelden özele akıl yürütme, burada karşımıza iki kavram çıkar ki çok karıştırılmaktadır, bunlardan ilki yanlış bağdaştırma, diğeri ise özelden özele akıl yürütmedir, aralarındaki fark, yanlış bağdaştırma, özelden özele akıl yürütmenin ilk aşamasıdır.

tek özelliğe göre sıralama ise son kavramımız olarak karşımıza çıkar.