bugün

Bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belli süre ve ölçüde karşılayan, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren zorunlu sigortaya denir.
(bkz: işsizlik sigortası kanunu)
aslında olduğundan daha az olan paradır. devlet işsizlik sigortasında toplanan para ile yine devletin çıkardığı borçlanma kağıtlarını almakta, sonrada kendi kendine faiz ödemektedir. faizler yükseldiğinde fonun geliri de yükselmektedir. ama sonuçta fon kağıt üstünde faiz dışı fazla kalemini şişirmek için orada durmaktadır.

işe yaramaz para diye buna derler..
isin istek disi kaybedilmesi halinde devletin issize belli bir sure icin odedigi para. ilk kez 1920 yilinda ingiltere de uygulanmistir. ancak ciftcilerle ev hizmetcileri bu sigorta kapsamina alinmamistir. abd de bu uygulama 1935 yilinda baslamis, isgucunun yuzde 85 i issizlik sigortasi kapsamina alinmistir. turkiye de bu uygulama 600 gun sigortali olarak calisipta istegi disi isten ayrilmak zorunda kalanlara uygulanmaktadir.
(bkz: işsizlik Sigortası Kılavuzu)

http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=21156
özel sigortalarda aylık 10 yt verince işsiz kalındığında 6 ay boyunca 600tl para veren sistem.