bugün

Uluslar arası Standardizasyon Organizasyonu tarafından yayımlanmış olan ve uluslar arası alanda kabul görmüş, müşteri memnuniyetinin sağlanması için şirketlerin uymaları gereken minumum şartların ifade edildiği standarttır. Bu standardın revizyonu için ülkelerden teknik komiteler bir araya gelir. Türkiye den katılan kurum TSE dir. Standardın getirdiği en büyük yarar sistemli bir yaşam sağlamasıdır.
en son 2000 senesinde revize edilen, daha önce sadece uygunsuz ürünün kontrolünün yapıldığı şirketelere verilen iso 9003 ve tasarım yapmasına rağmen bunu hariç tutmak isteyen şirketlerin uyguladığı iso 9002 yi de içine alarak, tüm firmalara uygulanabilir hale gelmiş standarttır.
8 zorunlu şartı
1. Kapsam
2. Atıfta Bulunulan Referanslar
3. Terim ve Tanımlar
4. Kalite Yönetim Sistemi
5. Yönetim Sorumluluğu
6. Kaynak Yönetimi
7. Ürün Gerçekleştirme
8. Ölçme, Analiz ve iyileştirme
Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayımlanmış, ürünlerin üretildiği sistemin (ürünlerin değil) sağlaması gereken şartları tanımlayan ve kalitenin bir bütün olarak yönetilmesi esasına dayanan bir kalite yönetim sistem standardıdır.
(bkz: isot 911)
(bkz: kalite)
(bkz: kalite güvence)
(bkz: tse)
(bkz: tüv)
(bkz: bureau veritas)
(bkz: toplam kalite yönetimi)
bir kaç yıl önce hakedene verilen , şimdilerde parası olan her firmaya verilen kalite belgesi.
sözde kalite belgesi. Eskiden hem çaba, hem para ile alınırdı. Günümüzde sadece para ile alınıyor. bir de almalarıyla övünmezler mi..
dünyanın en büyük yalanı. 2000 lira verip şirketiniz yoksa bile kendinize veya evinize alın. zira hiçbirşey yapmak gerekmiyor.
kalite sertifikasıdır. ürünün çok kaliteli olduğunu değil mevcut kalitesinin sabit olduğunu gösterir. kötü kaliteye sahip bir ürün ya da firma dahi bu kötü kaliteyi sabitlemiş olduğu için bu sertifikayı alabilir.
ISO 9001 standardı Uluslararası standart Organizasyonu(ISO) tarafından ululararası standart olarak yayınlanan ve halen Avrupa Topluluğu ülkeleri ile birlikte birçok ülkede Belgelendirme modeli olarak uygulanmakta olan bir uluslararası Kalite Yönetim Standardıdır. ISO 9000 Standardi organizasyonlarin(şirketlerin) kalite sistemlerinin ISO Standard Prosedürleri'ne uygun olarak degerlendirilmesini ve ürün veya hizmetin kalitesinin hem organizasyon hem de organizasyonun müsterileri ve tedarikçileri açisindan en iyi hale getirilmesini saglar. Organizasyonlar ISO 9000 belgesi almak için onaylanmis bir üçüncü taraf kurum tarafindan tetkik edilmelidir.
artık güvenilirliği kalmamış olan belgedir.parayı basmanızla belgeyi almanız an meselesidir.
iso 9001-2008 revizyonunun yıl sonuna kadar yapılması gereken belgedir.
yönetim sisteminin kaliteliliği hakkında referanstır. bu sertifikasyona sahip bir firmanın ürünleri kalitelidir demek değildir. hatta açıkça her yanı bok götürüyorsa ve bu bir yerlere bir şekilde yazılıp, "şuradaki bok" adı altında kayıt altına alınıyor ise orada kaliteli bir yönetim sistemi vardır demektir.
türkiye'de firmaların hiçbirşeye ellerini değdirmeden danışmanlık firmaları sayesinde, 1 ay gibi çok kısa bir sürede alabilecekleri belgedir.

(bkz: burası türkiye)
iso ts 16949 'in yanında hava civa kalan şartnamedir. otomotiv sektörü iso 9001'i yeterli görmediği için iso ts 16949'u geliştirmiştir.
kurumsallık ve güvenilirlik adına gereklidir. fakat, tam anlamıyla kağıt ve vakit israfıdır.
Kalite yönetim sisteminin kurulnası sırasında uygulanması gereken şartları tanımlayan ve belgelendirme esasına eşlik eden standarttır.

PuKÖ olarak kodlanan şeması ;
PLAN
UYGULAMA
KONTROL ETME
ÖNLEM ALMA.
Kalite Yönetim Sistemi Belgesi bir firmanın şirketin kurum veya kuruluşun sisteminin kaliteli olduğunu gösteren bir belgedir. iso 9001 kalite belgelendirme, eğitim, başvuru ve seminerlerle ilgilenenler http://www.kaliturk.com a bakabilirler.
Şirketlerin parayla rahatça aldığı işletme öğrencisinin ise kan ter içinde toplam kalite yönetimi zımbırtısı dersi için anlatacağı konu olan ufacık tefecik içi dolu olan bir belgedir.