bugün

islamın kendisi bir hoşgörü dini midir? i sorgulamayı gerektiren durum. islamı sekülerleştirmek vardır ama dinlerarası diyalog ile bozmak var mıdır?
islam hoşgörülü değilse, islamı uygulamanın mantığı nedir?
ya da hoşgörülü ise, dinlerarası diyaloğa sokmanın gereği nedir- ya da diyaloğa girerse sakıncası ne olur, hepsinin tartışılması lazım gelir.
islamı tam olarak bilmeyenlerin hıristiyanlık ile paralelize etme * çabalarıdır. islamın protestanlaşması, ortodokslaşması gibi uyduruk ve eklektik tanımlamalar köken itibarıyla batı ve hıristiyan kaynaklıdır.

aslında mesele çok derinlerdedir ancak bir sözlük formatında bu meseleyi çözmek kolay değildir. hıristiyanlık ile islam'ın temel farklılığı, incil kur'an'ın metodoloji ve içerik arasından farklı oluşuyla ilgilidir.

hz. isa dinin temellerini öğretip ölmüş-öldürülmüş yahut göğe çekilmiştir. hıristiyanlığın devamını ise 11.5 havari getirmiştir. bugün incil dediğimiz kitah bu havarilerin yazdıkları şeylerdir. oysa islam peygamberi dinin en ince ayrıntısına kadar öğretmiştir * * . zaten noktayı da bizzat islam kitabısöyler: din tamamlanmıştır ve kıyamete kadar da bozulmayacaktır kitap. bugün dünyada 20 ye yakın incil edisyonu varken kur'an tektir.

her neyse... protestanlık yahut katolizm, islam'daki mezheplere de benzemez teme akidelerinde inanılmaz çelişkiler ve çatışmalar vardır ki bu ilahiyat biliminin ilgi alanındadır. siyasal anlamlda islam ile protestanlığı aynı paydada toplamaya çalışmak din ile değil seküler kaygılarla yapılan çabalardır.