bugün

büyük mutasavvıfların bildirdiğine göre, hazret-i adem süryanice konuşurdu. bu süryanice, bugünkü süryanice'ye benzemeyen tek heceli bir dildi. allah, hazret-i adem'e bu dili öğretmişti. bütün diller, bu ilk süryanice'den doğdu.

tasavvuf erbabı ayrıca, bu dili peygamberlerin de bildiğini, hazret-i isa'nın zaman zaman konuştuğunu söylemişlerdir. "süryanice öğrenin" diye hadis vardır. insanoğlunun bilinen ilk büyük dil bilgini olan hazret-i ali bu konuyla çok ilgilenmiştir. "celcelutiye" isimli süryanice bir kaside bile yazmıştır.

ekleme: lan kimsenin bilmediği bu kadar şey anlatıyorum, bi artı verin ilaç için be!
(bkz: büyük iddaa)
(bkz: hede hödö)
Bu konu bilinemezler arasındadır. Ancak, dilbilimciler, tüm dillerin kökünde yatan bir ana dilin varlığına işaret eden, bugünkü dillerde mevcut benzer sözcüklerden hareketle, bu dilin yayılmasının ve değişmesinin kanıtlarını bulmaya çalışıyorlar.
celcelutiye, süryanice bir kelimedir. fransızca création, arapça "icad, ibda" anlamına gelir. bir söylentiye göre, ibda-c örgütünün adı da, hazret-i ali'nin celcelutiye'sinden gelmiştir. (arkadaşlarım var, oradan biliyorum.)

bu kaside bugün sahaflarda, eyüp sultan'da falan arapça'sıyla satılmaktadır. dindarlar bunu alıp manevi korunma amacıyla okumakta veya muska gibi üzerinde taşımaktadır. ama bildiğim kadarıyla türkçesi yoktur.

ekleme: beni eksilere boğan cahillere sesleniyorum. sizi bulucam olum!