bugün

Okumak insan olmanın gereğidir, Sokrat ne güzel demiş: ''bildiğim bir şey varsa hiçbir şey bilmediğimdir'', diye. ve devamını getirmiş, bu eksikliği hissedip gereğini yerine getirmek insan olmanın gereğidir. insan olabilmek için bazı alt yapıyı sağlamak gerekir, ve varoluşunun amacı insanın keşiftir, hayatı keşfetmektir. Niçin yaşadığını dahi anlamladıramayan insan ın hayvandan farkı var mıdır, sorgulamak gerekir.

Okumadan adam olunacağını sanan bir kısım hırbolar, bazı şeyleri karıştırıyorlar, tarih boyunca onlar gibi pek çok hırbo dünyada gücü elde etmiştir, insanlık için gölge etmemeyi dahi beceremeyen bu hırbolar insanlığa zarar vermiştir. insanlığa yönelip insan için küçük ama insanlık için büyük bir adım diyebilecekleri bir adımları olmamış, hayvanlıkları ile tüm tarih boyunca lanet oklarına hedef olmuşlardır.

işte bu hırboların günümüze tekabül eden kısmı, aman da ben mühendis oldum, edebiyatı edebiyatçılar okusun diyebilecek kadar izan dan yoksun, beyin fukaralarıdır. Anlamdıkları ise taklit ve orjinalliğin farkıdır.

Bu kısım hırbolar evet mühendis olabilir, doktor olabilir, ama insanlığa bir şey katamazlar, insanlığın birikiminden ekmek paralarını çıkarırken, hiç düşünmezler ulan benim karnımı doyuran beni bu günlere getiren bu mesleğe ben ne vereceğim diye. Evet sahip olduğunuz her şey meslekleriniz özellikle ,insanlığın birikiminin bir ürünüdür ve onun sayesinde karnınızı doyuruyor, varlığınızı onun sayesinde sürdürüyorsunuz. Eğer adi birer asalak olmak karakterinize uyuyorsa buyurun zaten insan değilsiniz. Ama insan olmanın vasfına erdiyseniz gerekeni yapacak ve o mesleğe bir şeyler katarak, insanlığın bir adım daha atmasına katkı sağlayacaksınızdır.

Şimdi asla gelirsek, hırbolar diyorlar ki ben mesleğimi yaparım edebiyat beni bağlamaz.

(#8688911) bu notu koyarak bi kenara, devam etmek istiyorum.

Evet sayın hırbo, sen mühendis olursun, doktor da olursun, ama var olanı uygulamak dışında bir şey yapamazsın. Orjinallikten yoksun adi bir taklitçi olarak sülükçe bir yaşamın fedaisi olursun. Edebiyat insana sorgulama yeteneği kazandırır, edebiyat insana insan olma vasfını kazandırır.

Ben burada ne kadar kendimi paralasam da anlamaz bu hırbolar, düz mantıklarına uygun şekilde basitleştirilmiş birkaç örnek vermek gerekirse: . Aristo : Fizik, astronomi, ilk felsefe, zooloji, mantık, politika ve biyoloji gibi konularda pek çok eser vermiştir. Ve bu özelliğini sorgulama yeteneğini nerden almıştır acaba Aristo? Yada da vinci nin sosyal bilimlere merakını bilmeyenler var mıdır? Varsa bi zahmet wikipedia ya baksın.

Ya demokritos a ne dersiniz? Sizin bildiğiniz atomu keşfeden kimdir, kurukafalı calculus müptelaları? Daltın mu diyorsunuz kim diyorsunuz bilmiyorum, ama milattan çok önce yaşamış demokritos atomu şuan bildiğinize çok yakın şekilde sadece düşünerek keşfetmiştir.

Unutmayın ki insanlığa bir şeyler katmış insanlar, okumadan edebiyatın edebi ile edeplenmeden bu işi yapmış değillerdir. ibni sina nın felsefi yönü nü bilmeyen ahmak yoktur heralde, yada tüm bilim adamlarının , farklı bir sanat dalında ustalaştıklarını , hepsinin düşünce akımları üzerine kafa yorduklarını.

Sonuç olarak adam olmak için okuyun, okumayan ahmaklar adi birer taklitten öteye geçemez. Okumayan ahmaklara yegane tavsiyem ; öğrendiklerini en iyi şekilde uygulamaları ve en azından iyi bir taklit olmalarıdır.

(bkz: demokritos)
(bkz: ibni sina)
(bkz: Aristo)
(bkz: da vinci)