bugün

Dünyadaki ilk sakız üretimi 1848 yılında John B. Curtis tarafından yapılmıştır.

John B. Curtis, 1848 yılında ladin ağacı üzerinde bazı çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalarda reçineden elde ettiği lastik benzeri madde ile sakız hayatımıza girmiştir. Yaklaşık 2 yıl gibi bir süre üzerinde çalıştığı bu reçine bazlı malzeme son halini almış ve “Curtis Sakız Fabrikası” ismi ile çalışmalarını yürüttüğü tesis üretime başlamıştır.

ilk Sakız Ne Zaman Üretildi?

Arkeologların yapmış olduğu çalışmalar sonucunda sakız kullanımının aslında bin yılı aşkın süredir var olduğunu tespit etmişlerdir. Eskiden insanlar ağaç reçinelerini tıbbi malzeme olarak kullanmaktaydı. Bu reçineyi çiğneyip, ağız temizliği yapmaktaydılar. Her ne kadar günümüzdeki sakız gibi olmasa da o zaman kullanılan yöntem buydu. Benzer şekilde bu alışkanlıkların Amerika’da kızılderililer tarafından uygulandığı görülmüştür.

Sakız günümüzdeki modern ve gelişmiş teknolojik üretilme aşamasına ise yyaklaşık 10 yıl gibi birr süre sonra geçmiştir. Sakız, “chicle” olarak bilinen Mezoamerikan ağaçlardan çıkan bir çeşit lateksin kullanılmak üzere Meksika’dan ihraç edilmesiyle özellik kazandı. Fleer kardeşlere hizmet etti. Tatlı materyaller üretme deneyleri yapan bu kardeşler daha sonra yaptıkları buluşa “chewing gum (çiklet)” adını vereceklerdi.

Sakız, çiklet ya da ciklet, çiğnemek için tabletler veya kısa şeritler halinde hazırlanan şekerli veya şekersiz ürün. Çiklet sözcüğü Türkçe’ye Cadbury Adams firmasının ürettiği Chicklets marka sakızlardan dolayı yerleşmiştir.

ilk Sakız ve Kullanımı

Sakız, yaygın olarak kullanıma başlaması yaklaşık 1980-1950 yılları arasında zaman içerisinde gerçekleşmiştir.

O zamanların Chicago’da bulunan William Wrigle isimli şirketi, en büyük sakız üretim şirketlerinden biri oldu. Günümüze kadar uzanan bu şirket halen faaliyet vermektedir. ikinci Dünya Savaşı’nda askerlerin stress atmaya yarayan bir ürün olarak gördüğü sakız, askeriyeye bağışlandığında oldukça popüler olmuştur.

Daha sonraları “Tutti-Frutti” marka sakızları satan otomatik makineler, New York’un çeşitli yörelerindeki istasyonlara Adams Gum Co. adlı şirketten Thomas Adam tarafından yerleştirildi.

Günümüzde sakız üretimi oldukça geniş bir yelpaze olarak yer alır. Aromalı olarak üretilen sakızların yanı sıra, tıbbi ağız hijyeni sağlayan sakız türleri de vardır. Günümüz sakızlarının büyük çoğunluğu xylitol, sorbitol ve maltitol gibi maddeler ile tatlandırılır. Xylitol’un diş çürüklerini önlediği düşünülmektedir. Bunun yanında sigarayı bırakmak isteyen kişilere özel nikotin sakızları da hali hazırda bir çok kişi tarafından kullanılmaktadır.



Sakız Hakkında ilginç Bilgiler

ABD, Kaliforniya’da Susan Montgomery Williams isimli bir kişinin 1994 yılında, 23 inçlik çapı ile Dünya’nın en büyük sakız balonunu yaparak Dünya rekoru kırmıştır.

Singapur’da sakız çiğnemek ve yere sakız atmak kesinlikle yasak. Bu yasaklamanın sebebi aslında bayağı eskiye dayanıyor. 41 sene boyunca iktidarda kalan Kral LiQuan’a asansöre bindiği sırada sakız yapışıyor. Ardından da kral, tüm ülkede sakız çiğnemeyi yasaklıyor. Ama şu sıralar çok fazla insan bu kuralı dikkate almıyor.

Yapılan araştırmalar, ABD’de kişi başına yılda 160-180 sakız tüketildiğini göstermektedir. Tabi ki tüketim bu kadar fazla olunca, ortaya da yılda yaklaşık 250 bin tonluk çöp çıkıyor. Ve insanların yollara attığı sakızların yarattığı sorunlar ve temizlenmesi ise her yıl milyonlarca dolarlık masrafa neden oluyor.

Soğan doğrarken sakız çiğnemek gözün yaşarmasını önlemektedir.