bugün

New York'taki Columbia Üniversitesi'nde görevli nörobilimci, anatomi ve hücre biyolojisi uzmanı Prof. Dr. Michael Gershon, 1998 yılında "The Second Brain" adlı kitabı yayımladı.

Yazarın çığır açan bu kitabına göre; karnımızda, ikinci bir beyin bulunuyor.

ikinci beyin, asıl beynin bir kopyası.

Hücre tipleri, etken maddeler ve reseptörleri aynı.

Karın bölgesinde, bu kadar çok sinir hücresinin bulunması, bilim adamlarını, bu organı araştırmaya yönlendirdi.

Londra Üniversitesi'nden Emeritüs Prof. Dr. David Wingate, bu alanın öncülerden ve nörogastroenteroloji kavramını keşfedenlerden. Prof. Dr. David Wingate:

"Uzun zaman bağırsaklara, basit refleksleri olan bir organ gözüyle baktık. Kimsenin aklına, sinir liflerini saymak gelmedi" diyor.

Los Angeles'taki California Üniversitesi'nden, fizyoloji profesörü ve nörogastroenteroloji uzmanı Emeran Mayer ise, şöyle diyor:

"KARINDAKi BEYiN": ŞAŞIRTICI

"Bundan birkaç yıl önce, psikolojik durum ve karındaki ikinci beyin arasındaki ilişkiden bahsetseydim, meslektaşlarım benimle alay ederdi."

Flinders Üniversitesi'nde görevli, Avustralyalı araştırmacı Marcello Costa, başta kendisinin de inanmadığını anlatıyor. Herkesin hemfikir olduğu konu ise şu:

"Beyin haricinde, en çok sinir hücresinin bulunduğu organ olan bağırsaklar; sindirim işleminden daha fazlasını yapıyor. Kaldı ki tek başına sindirim işlemi bile oldukça karmaşık bir iştir. ikinci beyin, hem vücut hem de ruhun hayatta kalmasını sağlıyor. Kendisi, psikolojimiz üzerinde belirleyici olan serotonin, dopamin, opiatlar gibi, psiko-aktif maddelerin kaynağı. Hatta, valium gibi etkili ilaçların, teskin edici özelliklerini kazandıran benzodiazepin gibi kimyasallar bile burada üretiliyor.
Bağırsaklarınızda görev yapan ve Sayıları yüzlerce milyonu bulan sinir hücreleri.

Besin araştırmacısı Heribert Watzke bize barsaklarımızdaki "gizli beyin"i ve bize hissetirdiği şaşırtıcı şeyleri anlatıyor.

TED de yaptigi konusma turkce altyazili :

http://www.ted.com/talks/lang/tur/heribert_watzke_the_brain_in_your_gut.html
bu durum; aşık olduğumuzda, aşırı stres biriktirdiğimizde, merakla bir işin neticelenmesini beklediğimizde, karnımızda meydana gelen; o tarifi zor ekşimtırak hissi açıklıyor sanırım.
birincisinin bile varlığından haberdar olmayan insanlar vardır. ve ülkenin gidişatına bunlar yön verir.
(bkz: beyin boşaltıcı lavman)