bugün

Tıpkı siyasal bilimler bölümünün olduğu gibi bu bölüm de çok açık olarak sözelin hakkıdır. eğitimde her konuda batıyı örnek alan devletimiz nedense eşit ağırlık gibi "melez" bir bölümü hayata geçirirken buna pek bakmamıştır. -kabul ben de çok incelemedim ama batı bu saçmalığı yapmamıştır herhalde-
(bkz: psikoloji) bunu sebebinin başarısız öğrencilerin sözele yöneltilmesinden kaynakladığını düşünüyorum. mantık ise ''şimdi ondan avukat savcı psikolog mu olacak'' dır. olan isteyerek o bölüme gidenlere olur.
bir sayısalcı olarak tıpta sözelde olsun be abi.
konu matematik çalışıp çalışmamak değil; açık olarak sosyal bilimler alanında olması gereken bir bölümün, sanki matematik istiyormuş gibi, eşit ağırlığa verilmesidir.
psikoloji ve sosyolojiyle birlikte ts'ye geçmesi gereken bölümdür.
eski sistemde doğru olan yeni sistemde yanlış olan olaydır..

eski sistemde yani 2.bölümün olmadığı ve sadece lise-1 derslerinden soruların geldiği sınav profilinde, bir öğrenci sadece sözel ve çok az matematik yaparak hukuk bölümüne girebiliyordu..

oysa yeni sistemde yani 2006 ve sonrası sınavlarda, öğrenci matematik yapmak zorunda..dolayısı ile matematik-2'den sorumlu olmasına gerek yok..matematik-1 kafidir..sözel öğrenciler zaten matematik-1 yapmak zorunda..

ayrıca şunu da söyleyim..matematik insanlığın ve medeniyetin temelidir..teknolojinin babasıdır matematik..uygarlık matematik ile gelişmiştir..

matematiği iyi olmayan adamın mantık yürütme, kurgulama ve problem çözme gibi yetileri zayıftır..

böyle bir adam, hukukta nasıl başarı sağlar ? nasıl doğru kararlar alır ? nasıl parçaları birleştirip bütüne varırki ?

hukuk bölümünde okuyan öğrencinin analitik düşünebilmesi gerektiğinden matematik çok önemli bir kriterdir..

ama lise-2 ve lise-3 matematiği gereksizdir..
sosyoloji bölümünün tm'de olmasından çok daha mantıklı bir harekettir.
çok da doğru olandır. analitik düşünemeyen adamdan hukukçu olmaz arkadaşım bu kadar basit.
(bkz: bir sözel öğrencisinin isyanını izlediniz)

ama hukuk eğitimini ele alacak olursak, 1. sınıftan sonrasını çöpe atmak gerekecektir. okuma yazmayı öğreneceksin, cem yılmaz tadında oldu ama, hakikatten öğrendiğin diğer hiç bir şeyi bu okulda öğreneceğin diğer şeyler için kullanmıyorsun. ha biraz da matematik var işte, o da 4 işlem en fazla. öyle eşit ağırlığa kadar gelmeye gerek yok yani.
Sağlıklı düşünen her birey bu sonuca varabilir. lisede psikoloji ve sosyoloji gören de sözel öğrencileridir ama bu bölümleri tercih edemezler. analitik zeka önemli evet ama hukukta çok önemli bir şey vardır ki bu da yorumdur. bilimsel veriler göstermiştirki sayısal zekaya sahip öğrenciler dil bilgisini iyi yaparlar. eee türkçe sayısala mı geçsin? tabiki hayır. çünkü türkçe sadece dil bilgisi değildir. hatta dil bilgisi en küçük alanlarındandır. biyolojiyi de sözelciler iyi yapar ama ne kadar da olsa sayısal bölümdür. hukuk işte bu bağlamda sözelin (de) hakkıdır. eğer sözelden kalitesiz ( kime göre, neye göre tartışılır) öğrenci gidiyorsa ki böyle şikayetlerle tm'ye geçmiştir o zaman ortak bölüm olsun ve devlet bu durumu denetlesin. çok da zor bir şey değil.
Ergenekon gibi uyduruk davalardan sonra hukukun tm de olmasına hak vermek isterdim ama mesele sözelci olmaları değil ki. mesele karaktersiz olmaları.
güncel Önemli Başlıklar