bugün

testislerden herhangi birinin su toplamasıyla beraber, büyük oranda şişme ve ağrılı hallerde kendini gösteren rahatsızlık. operasyon sonrasında testislerde ki şişliğin normal, sorunsuz hale gelmesi için, belli bir istirahat döneminden sonra, zamana ihtiyaç duyulması gereken durum.
testiste tunika vajinalisin (sancı zar) boşluğunda ya da iki katmanı arasında fazla miktarda duru ve saydam bir sıvı­nın toplanmasıyla belirlenen bir hasta­lıktır.
birincil olarak adlandmlan tipi kendi başına hastalığı oluşturur. ikincil hidrosel ise testisin ya da testis üstünün iltihaplı hastalıklara tutulmasıyla mey­dana gelir. bunlar arasında verem, fren­gi, testis tümörleri ve iltihabi hastalıkla­ra yol açan mikroplar sayılabilir.
birçok hidrosel hiçbir şikayete neden olmaz, hastaların hekime başvuruşu  genellikle skrotumda ağrısız şişlik nedeni ile olmaktadır. hasta skrotumda ağırlık, dolgunluk hissedebilir. nadiren kasık bölgesinde hafif rahatsızlık hissi ve bel bölgesine vuran ağrıdan rahatsızlık duyabilirler. ağrı genellikle olmaz eğer varsa beraberindeki akut epididim enfeksiyonu nedeni ile olabilir. konjenital hidroselde,skrotumdaki şişliğin sabahları kaybolup, günün ilerleyen saatlerinde belirginleşmesi tipiktir. ateş, titreme, bulantı, kusma basit hidrosellerde genellikle görülmez.
skrotum muayenesinde, hidrosel testisin üst ön kısmında yerleşimli olarak izlenir. %7-10 iki taraflıdır. özellikle sağ taraftaki hidroseller genellikle kasık fıtığı ile birliktedir. eğer enfeksiyon yoksa skrotumda kızarıklık veya renk değişikliği yoktur. skrotuma karanlık bir odada ışık tutulduğu zaman şişkinlik sebebi hidrosel ise ışığı geçirir buna transülliminasyon denir. konjenital hidroselde ise şişlik, çocuk ayağa kalktığında veya ağladığında belirginleşirken, muayene sırasında veya yattığında kaybolur.

 erişkin hidrosel ; eğer hidrosel bir rahatsızlığa neden olmuyorsa herhangi bir tedaviye gerek yoktur. hidrosel kesesi testisin kan akımını bozacak kadar büyükse, kozmetik açıdan kötü bir görüntüye yol açıyorsa, gerginlik ve ağırlık hissi ile hastada rahatsızlık uyandırıyorsa, cinsel ilşkiyi zorlaştırıyorsa ve beraberinde fıtık varsa tedavi edilmesi gereklidir. erişkin hidroseli skrotumdan yapılan kesi ile uygulanır.
cerrahi tedavi basit ve etkin olmasına rağmen, özellikle anestezi açısından yüksek riskli hastalarda, iğne ile hidrosel sıvısı boşaltılabilir ancak bu önerilen bir yöntem değildir çünkü hem kısa sürede yeniden oluşur hemde enfeksiyon riski oluşturur.
Peritondaki sıvının testis ile spermatik korda dolması şeklinde etki gösteren durum.
(bkz: su testisi)
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar