bugün

stephen hawking in herşey hakkında bilgi verdiği belgeseldir.

https://www.youtube.com/watch?v=y446qsyuMKA
Herşeyin teorisi, ingilizce adıyla Theory Of Everything (T.O.E) Bütün fizik mekanizmalarını tek bir kuramda birleştirmektir. Ki bu sandığınızdan daha önemlidir çünkü her alana ve her büyüklüğe uyan bir fizik bulursak (evet sizin sevgilinizin ç*küne bile olsa) o zaman her sistemi tek bir yöntemle açıklayabiliriz. Newton'un klasik fiziği kuantum fiziğinde nasıl çöp oluyorsa, kuantum fiziği nasıl klasik mekanikte saçmalaşıyorsa bunlar yetersizliği gösterir.

Kuantum fiziğini açıklayabilmişizdir fakat yetersiz kalmışızdır demektir.

Çözüm herşeyi aynı anda anlatan bir teori bulmaktır. Bu da herşeyin teorisidir. Bunun için bir sürü aday vardı fakat en büyük gelecek vaat eden sicim teorisidir. Yani parçacıklara tanecik değil de minik minik iplikler gibi davranarak, onları hem kuantum mekaniğinde, hem klasik mekanikte, hem de galaktik boyutlarda açıklamaya yarar.

Fakat sicim teorisi henüz tamamlanmadı, 40 yıldır da bu böyle sürüyor. Sicim teorisi çok uğraş gerektiren hem de çok zor, hem de deneyi yapılamaz bir olaydır.

Böyle bir durumda birisi şunu diyebilir: O zaman bu bilim değildir, deneyini yapıp göremiyorsak saçma.

Aslında haklıdır da, fakat burada olay aslında tam olarak bu değildir. Aslında sicim teorisinin yapmaya çalıştığı evreni anlama penceresinin perdelerini birazcık aralayıp, arkada neler oluyor onu görmektir.

(bkz: sicim teorisi)

Sicim teorisi size bir sürü şey gösterir. Bunlardan biri de evren aslında sanki bir oyunmuş misali belli kurallarla işlemektedir.

Sicim teorisi yerçekimini kuantum mekaniğine dahil edebilen tek açıklama yöntemidir. Bu yüzden sicim teorisinin bir alt dalı da şudur

(bkz: 11 boyutlu hiperyerçekimi) veya hipergravisyon.

Sicim teorisinin fundamental adı için:

(bkz: M teorisi)

Eskiden nasıl atomları maddenin yapıtaşı sandıysak, fakat sonra kuark ve bozonları keşfettiysek; şimdi de aynı şey söz konusu. Sicimler sıradakiler.