bugün

Beslenme grafiğimizde çok önemli bir yer teşkil eden meyve ve sebzelerin saklanma koşulları değişiklik gösterebilmektedir. Buzdolabında saklanabilen ve buzdolabında saklanmaması gereken meyve ve sebzeleri iki ayrı grupta incelediğimizde karşımıza buzdolabına konmaması gereken besinler için şöyle bir liste çıkıyor;

Patates

Aldığımız patatesleri buzdolabı yerine kuru ve karanlık bir yerde saklamamız gerekir. Çünkü buzdolabına konulan patateslerde nişasta oranı artış göstererek şekere dönüşür, bu da pişirdiğimizde kötü bir tadı olmasına sebep olur.

Soğan
Soğanlar buzdolabı yerine serin ve hava alabileceği bir sepetin içerisinde saklanmalıdır. ikisinin de saklama koşulları birbirinin aynısı diye patatesi ve soğanı da aynı yerde muhafaza etmek yanlıştır. Çünkü ikisi aynı ortamdayken saldıkları gazlarla birbirlerinin doğal yapısını bozup bozulmalarına sebep olurlar.

Domates

Buzdolabında saklanılan domates, oda sıcaklığından uzak ve serin bir ortamda olduğu için olgunlaşmasını durdurur ve yiyecek olarak vücuda alındığı zaman lezzetsiz bir besine dönüşür. Domatesleri buzdolabı yerine geniş bir meyve kasesinde güneş almayan bir noktada tutarsanız faydalı olacaktır.

Sarımsak

Sarımsağın buzdolabında saklanması ilk olarak diğer buzdolabındaki besinlere kötü kokusunu sindirmesine yol açar. Daha sonra filizlenmeye başlar ve bozulur. Sarımsağın da buzdolabında değil oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gerekir.

hangi-sebze-ve-meyveler-buzdolabina-konmaz-2

Kavun

Kavunun buzdolabında saklanması tamamen olgunlaşma sürecine bağlıdır. Kavunun buzdolabında tutulması lezzetini bozacağı gibi olgunlaşmasını da durdurur. istisna olarak daha fazla büyümesini engellemek için buzdolabında saklanabilir.

Muz

Buzdolabına konulan muzların kabukları kahverengileşmeye başlayacağı için normal şartlarda muz, buzdolabına konmaz. Ancak daha fazla olgunlaşmasını istemediğiniz takdirde buzdolabına koyabilirsiniz.

Avokado

Avokado, kendi lezzetini olgunlaştıkça alır. Bu olgunlaşmasının gerçekleşmesi için de oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gerekir. Bu yüzden avokado da buzdolabına konmaz.

Elma

Elmanın içerisindeki antioksidan, soğuk havaya maruz kalınca işlevini yitirir. Elmayı oda sıcaklığında tutmak, raf ömrünü etkilemeyeceğinden elma da buzdolabına konmaz.

Bu açıkladığımız besinlerin dışında, mutlak suretle buzdolabında saklanması gereken besinler de mevcut. işte buzdolabına konması gereken en önemli besinler;

Et ürünleri

Satın alacağınız her türlü et ürününü, buzlukta saklayabilmeniz mümkün. Yemeklerinizde ilave olarak kullanacağınız et ürünlerini ise dikkatli bir şekilde yemeği yapma saatinizi ayarlayarak buzluktan indirmeniz gerekir. Çünkü oda sıcaklığında et çözüldüğünde çok çabuk bozulmaya müsait bir yapıda olur. Ayrıca etin üzerindeki buzlar çözüldüğünde su olarak akacak ve etrafa kötü bir koku salgılayacaktır.

Süt ve süt ürünleri

Evimize aldığımız süt, peynir, tereyağı, yoğurt gibi süt ve süt ürünlerini farklı şekillerde buzdolabında muhafaza etmemiz gerek. Öncelikle aldığımız sütleri buzdolabına koyarken yaptığımız en büyük hata sütleri buzdolabının kapağına istiflemek. Sütleri buraya koyduğumuzda dolabın her seferinde açılıp kapanması sütlerin dışardaki sıcak havayla temas etmesine neden olmakta ve bozulma sürecini hızlandırmaktadır. Bunun dışında tereyağını açıkta değil mutlaka hava almayacak şekilde sıkı sıkı jelatinle sararak saklarsak raf ömrünü uzatmış olacağız. Peynire geldiğimizde ise peynirin küflenme sürecine geldiği zamanda toptan çöpe atmak yanlış bir hareket olacaktır. Çünkü peynirin küflendiği noktadan çok az daha derine inerek bir parçayla kesip aldığımızda diğer küflenmeyen taraflarını gayet normal şekilde tüketebilmemiz mümkün. Paketlenmiş yoğurtlarda ise ürünlerin son kullanma tarihlerine mutlaka dikkat edilmeli. Son kullanma tarihi geçen, kaymaksız olan ürünlerde kendi üzerinde ve ya kaymaklı olan ürünlerde kaymağının üzerinde koyu renk küfler oluşan yoğurtlar besin olarak alınmamalı. Eğer organik yoğurt alıyorsanız da içerisindeki suyu süzdürmeden dolabınızda muhafaza etmelisiniz.

Yumurta

Hep satın aldığımız karton kutudan çıkartıp buzdolabının kapağına yerleştirdiğimiz yumurtaları bu yöntemle saklamaya almak aslında yanlış. Buzdolabının içerisinde oluşacak nemlenmeden etkilenebilen yumurtayı aldığımız kartonla alt bölmelerde saklamamız daha avantajlı olacaktır. Bir başka sakıncalı olan hareket de yumurtaları yıkayarak buzdolabına kaldırmak. Yumurtaları yıkayarak buzdolabına kaldırdığımızda kabuğunun incelmesine ve kabuğunun üzerinde çok küçük gözenekler oluşup bozulma sürecinin hızlanmasına sebep oluyoruz.

Balık

Buzdolabında korunma hassasiyeti en çok olan ürün kuşkusuz ki balık. Balığı dolabın derin dondurucu kısmının haricinde saklamak kesinlikle yanlış olacaktır. Dolabın alt kısmına balığı koyduğunuzda çok kısa bir süre içerisinde bozulacak ve dolaba çok kötü bir koku yayacaktır. Konserve olarak işlenmiş balıkları normal dolabın alt kısmında saklayabilirsiniz ancak bütün haldeki balıkların hepsini buzlukta saklamanız gerekir.