bugün

bugün star gazetesinin ilk manşetlerinde okuduğum ve güne tebehsüm ederek başlamamı sağlayan haber olmuştur.
--spoiler--
izmir, Ankara, Eskişehir, Bursa, Kocaeli, istanbul, Çanakkale, Denizli, Isparta ve Muğla;nın eğitim düzeylerini referandumda verilen oy oranları ile karşılaştıran prof. Ömer Çaha, "oy oranı/eğitim düzeyi" ilişkisini şöyle anlattı: "CHP'nin kalesi haline gelen izmir nüfusunun yüzde 6'sı okuma yazma bilmiyor, yüzde 41'i ilkokul, yüzde 5'i ortaokul, yüzde 19'u lise, yüzde 10'u üniversite mezunu. Bu veriler yüksek oranda hayır oyu çıkan Çanakkale, Edirne ve Muğla için de aşağı yukarı aynı.

Buna benzer bir tabloyu AK Parti'nin kalesi olarak kabul gören ve yüzde 78 'evet çıkan Konya'da da görüyoruz. Okuma yazma bilmeyenler Konya nüfusunun yüzde 6'sını, ilkokul mezunları 49'unu, ortaokul mezunları yüzde 4'ünü, lise mezunları yüzde 13'ünü, üniversite mezunları ise yüzde 7'sini oluşturmakta. Evet oylarının yüzde 60'lar düzeyinde çıktığı ve AK Parti'nin üstüste seçim kazandığı Kayseri, Kocaeli ve Sakarya illerinin eğitim düzeyi Konya'ya göre biraz daha yüksek.
--spoiler--
eğitim seviyesi arttıkça hayır oylarının artması ve benzeri başlık açan arkadaşların tepkilerini merak ediyorum.

yapılan araştırmanın yorumu gerçekten ilginç Ömer Çaha oy verenler arasında eğitim, kültür ve sosyal yönden hiçbir farkın bulunmadığını sadece yaşam tarzı bakımından iki kesimin birbirinden ayrıldığını söylemiş. asıl fark dini vecibeleri yerine getirmede çıkıyor, şöyleki; çaha seçmenler arasındaki esas farkın Cuma namazı, oruç ve içki içme gibi yaşam şekillerinde olduğunu söyledi. CHP'ye oy veren seçmenin yüzde 50'si içki içerken, bu oran AK Partili seçmende yüzde 15 düzeyinde.

ak partili seçmene çamur atmak için partinin cahil kesimden oy alarak beslendiği, odunla kömürle ikdidar olduğunu sananlara, ve bunu sakız misali ağzından düşürmeden dile getirenlere yapılan bu bilimsel araştırma hayırlı olsun diyorum.
(bkz: eğitim seviyesi düştükçe akp nin oyunun artması)

(bkz: akp lilerin düşük eğitimli olması)

(bkz: eğitim seviyesi düştükçe evet oylarının artması)