bugün

2015’te Bingöl’ün Sarıçiçek köyüne, gece yarısı bir göktaşından parçalar düşer, milyonlarca yıl süren yolculuğun ardından. Nasıl olsa okursunuz, uzatmamayım, müthiş matrak bir hikâye. Meğer çok değerli taş parçalarıymış ve kısa sürede dünyanın ilgisi çekmiş, taşın gramı 60-70 dolardan satılmış, köylü epey zengin olmuş. internet kafe sahibi Nezir, başlarına gelenin değerini fark edince Bingöl’deki üniversiteyle irtibata geçmek istemiş ve ilk aşamada “Bizim üniversitede böyle bir bilim yok” yanıtını almış. Köylü birdenbire servete konunca, basında zekât tartışması başlamış ve üniversitenin ilahiyat hocası, ‘göktaşının zekâta tabi olan madenler kapsamına girmediğini‘, zengin olanların ‘isterlerse‘ verebileceğini açıklamış.

Din işleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Alo Fetva (190) hattı ise helal kazanç üzerinden zekat verilmesi gerektiği hatırlatılarak, üzerinden 1 yıl geçtikten sonra, elde edilen gelirden 40'ta 1 oranında zekat verilmesi tavsiye ediliyormuş. Ankara Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. ihsan Çapcıoğlu, kendisine de bu tür sorular sorulduğunu ve cevaben, elde edilen helal kazancın üzerinden, 1 yıl sonra belirlenmiş oranlarda zekat verilebileceğini söylemiş.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in 19 Kasım 2015'te Twitter hesabından paylaştığı, "Göktaşı satışına vergi tartışması. Bingöl Sarıçiçek Köyü'nde gök taşları satışı vergiye tabi mi? Ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki anket sorusuyla başlamıştı. Şimşek, takipçilerinin büyük bölümünden, gök taşı satışından vergi alınmaması gerektiği yönünde cevaplar almış, bunun üzerine "Bingöllülerin gök taşı satışına vergi yok" açıklaması yapmıştı.

(bkz: https://halktv.com.tr/gun...ok-ama-zekati-var-111548h)