bugün

bir cumartesi sabahı zafer plazaya doğru giderken yanından geçtiğimde kapısının açık olduğunu gördüğüm ve çok şaşırdığım arada sırada ibadethane olarak kullanıldığı söylenen sinagogdur daha doğrusu havra desek daha doğru olur.ilginç bir şekilde içine girmek isteyen müslümanların hahambaşılığı değil de doğrudan bursa müftülüğünden izin alması gerektiği söylenen içine az kişinin girebildiği ve fotoğraf çekmenin yasak olduğu bursanın hal-i hazırda ayakta kalmış tek ve en eski havrasıdır(sinagogudur).havranın ismi ibranicede kovulmuş anlamına gelen geruştan gelir.sinagogun tarihi oldukça eskilere, ispanyadan zorla çıkartılan seferad yahudilerinin bir kısmının osmanlı devleti döneminde bursaya yerleştirilmesinden sonraki döneme denk gelmektedir.ancak eskisi gibi ibadethane olarak kullanıldığını söylemek de pek doğru olmaz.özellikle bursada her geçen gün sayıları azalan yahudi cemaati nedeniyle sinagog artık çok etkin değildir.
diğer adı, "bursa mayor(mejor)sinagogu'dur."
mallorca'lı sefarad yahudileri tarafından bina edimiştir.
halen bursa da ibadete açık tek sinagog.
resimleri:
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=38244
çocukken özellikle ilgimi çekerdi... devasa duvarlarıyla acaba içeride ne yapıyorlar ?düşüncesiyle... yıllar sonra karşısındaki küçük esnaf çay ocağında çay içerken seyrettim uzun uzun ama giren çıkan görmedim meğer başka bir kapısı varmış ama bu sinagog hala pek çok insan için gizemli bir çekiciliğe sahiptir..
(bkz: yahudi mezarlığı)
bursa arap sukrusokagında bulunan sinagogun adıdır. bursa da bulunan musevi cemaatinin ibadetine acıktır. hala saglam ve bakımlıdır. gerus ibranice de kovulmus anlamını tasımaktadır. bu anlamdan oturu bu sinagog ayrı bir onem tasır.

soyleki 14. yy sonunda ispanya dan yahudiler goce zorlanmıs, padisah 2. selim in yardımıyla zor durumda kalan bu yahudiler bursa ve diger illere yerlestirilmislerdir. goce zorlanan musevi cemaati tarafından yapılan ilk sinagogtur.