bugün

Bitkilerin ve hayvanların ıslahı için yapılan işlerde, *Allah’ın işine karışmayın!* sözü yanlıştır. Çünkü onları ıslah etmek, daha verimli hale getirmek Allah’ın emridir. Dinimiz, fen bilgilerini öğrenmeyi, geliştirmeyi emreder. Peygamber efendimize, *Ağaçlarımızı babalarımızdan gördüğümüz gibi mi yetiştirelim, yoksa Yemen’deki gibi aşılayıp da, daha iyi ürün mü elde edelim?* diye sordular.

Resulullah efendimiz, *Biraz bekleyin! Cebrail aleyhisselama sorar, bildiririm!* veya *Biraz düşüneyim, Rabbim, kalbime doğrusunu bildirir* demedi ve *Tecrübe edin! Bir kısım ağaçları, babalarınızın usulü ile, bir kısmını da, Yemen’deki usul ile aşılayın! Hangisi daha iyi ürün verirse, her zaman o usul ile yapın! buyurdu. Yani fen bilgisinin esası olan tecrübeye güvenmeyi emretti. Kendisi melekten öğrenir veya mübarek kalbine doğar idi. Fakat, dünyanın her tarafında, kıyamete kadar gelecek Müslümanların, tecrübeye, fen bilimlerine güvenmelerini işaret buyurdu.

Meyve ve sebzelerde yapılan teknik çalışmalar sayesinde, daha iyi ürün almak elbette çok faydalıdır. Bundan yıllar önce, pazarda kafa kadar büyümüş patateslere rastladık. Merak ile aldık. Pişirince saman gibi olduğunu gördük. Şu halde hormonlu, şişko patates gibi tatsız tuzsuz uygulamalar elbette tasvip edilemez.

Hayvanların da daha iyi et, süt, yumurta vs. vermeleri için onları ıslah etmek faydalıdır ve dinimize aykırı değildir. Hatta çocuğu olmayan nikâhlı eşlerin, birbirinden alınacak materyallerle, tüp bebek denilen usulle, çocuk sahibi olmalarında hiç mahzur yoktur. Ancak bu muamele yapılırken haram işlenmemelidir. Genetik kopyalama usulü ile elde edilen evcil hayvanların sağlığa zararı yoksa buna itiraz etmek yanlıştır.